Agrárpiac

Piac

Az akvakultúra kitörési pontja lehet az áfacsökkentés

A halászati szakmai szervezet a halfogyasztás növekedését várja az áfacsökkentéstől.

A halhús áfájának tervezett csökkentése a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MAHAL) szerint 15 százalékkal mérsékelheti a halárakat, élénkítheti a fogyasztást, és az ágazat minden szereplõjének kedvez majd – mondta Németh István, a szervezet elnöke.

Lázár János Miniszterelnökséget vezetõ miniszter csütörtökön jelentette be, hogy jövõre 5 százalékra mérséklõdhet a fogyasztásra szánt hal áfája.

Németh István emlékeztetett rá, hogy az áfacsökkentést már korábban is szorgalmazták, mivel az ágazat versenyhátrányba került a sertés- és baromfihús áfájának korábbi csökkentése után. Az áfacsökkentés a teljes ágazatnak, a magyar akvakultúrának, a halászati termékek elõállításának is lendületet adhat – mondta.

A fogyasztók drágának tartják a halhúst – vélte, és példaként említette, hogy jelenleg egy kilogramm sertéscomb csont nélkül annyiba kerül, mint egy kilogramm élõ ponty. Hozzátette: Magyarország a környezõ országokhoz képest versenyhátrányba kerülhet amiatt is, hogy januártól egy uniós irányelv alapján a halastavakat elárasztó vízért is fizetni kell vízkészlet-használati járulékot. Ezért kezdeményezték a rendelet módosítását a belügyi tárcánál, mert az tovább rontja az ágazat alacsony jövedelmezõséget.

Arra kérik a kormányt, hogy az áfacsökkentés mellett a vízkészlet-használati járulékot, és a vízdíjat is érsékelje, ellenkezõ esetben alacsonyabb lehet vagy elmaradhat az árcsökkentés.

Magyarország a 3. legnagyobb pontytermelõ ország Európában, a magyar édesvízi halak exportja jelentõs, mintegy 30 millió eurót tesz ki évente. Az áfacsökkentés ezért is lehet az akvakultúra kitörési pontja – mutatott rá.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés