2022.08.17., szerda , Jácint

Agrárpiac

2018. szeptember 21. péntek • 17:14

Az amerikai gazdák aggodalmai

Nyáron Donald Trump kereskedelmi vitáitól volt hangos a sajtó. Most arról olvashatnak, hogy milyen következményekkel kell szembenézniük az elnök legnagyobb támogatóinak.

Korábban már írtunk arról, hogy az amerikai gazdák nagy része megbízik elnökükben, Donald Trumpban. A BBC nemrég viszont készített egy riportot, amelyben előjöttek a támogatók aggodalmai az USA agrárpolitikája kapcsán.


Kérdéses az amerikai gazdák jövője - fotó: BBC

Michelle Erickson-Jones, amerikai gazdálkodónak nincs miért panaszkodni. Zöld kombájnjával már az utolsó köröket teszi a mezőn. A kabinból belátni az egész területet, csak az irányítópult gombjai és kijelzői zavarják a kilátást.

Montana államában a gazdálkodás során a legkorszerűbb eszközöket használják, ezért jó híre van a nemzetközi piacokon. Így nem meglepő, hogy Erickson-Jones legnagyobb vásárlója nem egy közeli pékség, hanem Japán.

- Évtizedekbe telt felépítenünk a japán piacot

- nyilatkozta az angol csatorna munkatársának.

Viszont ezért mégis csak aggódnia kell valami miatt. Pontosabban Donald Trump miatt, aki tett arról, hogy az USA és Japán viszonya ne legyen konfliktusmentes.

Trump megosztó személyisége elnyerte a montanaiak tetszését, hiszen a republikánus a választások során Hillary Clintont 20%-kal győzte le az államban.

- Az Egyesült Államoknak már elege van abból, hogy folyamatosan meglopnak minket - mondta 2016-os beszédében - A legjobb lehetőségeket fogjuk biztosítani a gazdáinknak! 


Montana-ban imádják az elnököt - fotó: BBC

Megválasztását követő harmadik napon - ahogyan megígérte kampánya során - kilépett a Csendes-óceáni Partnerség (Trans-Pacific Partnership, TPP) nevű szabadkereskedelmi, befektetési és gazdasági szerződésből, amely a történelem eddigi legnagyobb gazdasági megállapodása lett volna,

a világgazdaság 40%-ának lefedésével.

- Piaci részesedésünk 50%-a jelenleg Japánban van - mondta Erickson-Jones - Ezt mi a TPP nélkül is folytatni akartuk nem pedig leépíteni. Jelen pillanatban viszont úgy néz ki, hogy elveszítjük a piaci részesedésünk felét.

De a TPP elhagyása és a japán piacok elvesztése korántsem a legnagyobb gond.

Korábban már olvashattak arról, hogy a Trump-kormányzat azt állította, hogy Kína meglopja az Egyesült Államokat. A kereskedelmi vita ezen pontja - amely kínai importvámokat vont maga után - elsősorban az amerikai mezőgazdaságot sújtotta.

Montana demokratikus szenátora, Jon Tester egyetért a republikánus elnök álláspontjával a Kínai helyzetet illetően, viszont máshogyan oldaná meg az országok közötti konfliktust, hiszen mint mondta:

- Ha elveszítjük ezeket a piacokat, akkor annyi lesz a mezőgazdaságunknak

- nyilatkozta az szenátor.

Visszatérve Michelle Erickson-Jones farmjára, kiderült, hogy a kereskedelmi vitákban kivetett vámok negatív hatásait már érzékelte a bevételein, így családi vállalkozásának jövője is veszélybe került.

Mikor a riporter megkérdezte a gépét kormányzó Erickson-Jones-t, hogy túl fogja-e élni gazdasága ezt az időszakot, a nő csupán annyit válaszolt, hogy reméli. Majd nevetett.

Viszont a nevetésből nem az amerikaikra jellemező magabiztosság, hanem a bizonytalanság áradt.

- Semmi sem biztos ebben a szakmában, de szerintem pár évig még rendben leszünk. Ami engem aggaszt, hogy azt amit évtizedek alatt sikerült felépítettünk, egy tollvonással romboljuk szét. Vissza szeretnénk kapni a szabadkereskedelmet.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.