Agrárpiac

Piac

Az áron aluli húsértékesítés torzítja a piaci versenyt

A friss sertéshúsok beszerzési, illetve önköltségi ár alatti értékesítését vizsgálta egy nagykereskedelmi lánc öt üzletében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az ellenőrzés feltárta, hogy a forgalmazott termékek 44%-át az önköltségi árnál alacsonyabb fogyasztói áron adták el, ami sérti a kereskedők közötti tisztességes versenyt. Az eljárás során 5 millió forint termékpálya felügyeleti bírságot szabott ki a hatóság.

Az ellenõrök mind az öt üzletben megállapították a tisztességtelen forgalmazói magatartást, mivel a forgalmazott friss sertéshús termékek 44%-át az önköltségi árnál alacsonyabb fogyasztói áron adták el. Jellemzõ hiba volt például az árképzés során, hogy a csomagolóanyag költsége nem jelent meg az árban, vagy – azon esetekben például, amikor a forgalmazott termékeket a kereskedõ állította elõ helyben, félsertés feldarabolásával – a plusz munkaigény költségeit kihagyták. Ez utóbbi szintén jelentõsen torzítja a piaci versenyt, hiszen a beszállítók ezektõl a költségektõl nem tudnak eltekinteni. A kiszabott termékpálya felügyeleti bírság összege 5 millió forint.

Foto:123RF

Az árképzés az egyik leglényegesebb eleme a kereskedõk közötti tisztességes versenynek, a kiegyensúlyozott élelmiszerellátásnak, a hazai élelmiszer-elõállító vállalatok fennmaradásának, a munkahelyek és ezzel a fizetõképes kereslet megõrzésének. A beszerzési árnál alacsonyabb fogyasztói árak hosszabb távú hatása a piac torzítása, valamint a kereskedõk között kialakuló (gyakran fékezhetetlen) verseny, ami az áruellátásban jelentkezõ problémákhoz, majd késõbb áremelésekhez vezet.

agrotrend.hu/FM 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook