2021.07.27., kedd , Olga, Liliána

Agrárpiac

2018. november 14. szerda • 13:00

Az elemzők jóslatai ellenére nőtt a hazai GDP

A növekedéshez a legtöbb nemzetgazdasági ág hozzájárult, legnagyobb mértékben a piaci alapú szolgáltatások.

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a nyers adatok szerint 4,8, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított, kiegyensúlyozott adatok szerint 5,0 %-kal nőtt az idei harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - jelentette szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 

Az előző negyedévhez mérten 1,2%-kal nőtt a szezonálisan és naptárhatással kiigazított GDP a kiegyensúlyozott adatok szerint.

Az EU statisztikai hivatala az Eurostat által figyelt adat, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított kiegyensúlyozott mutató 14 éve 2004 harmadik negyedévében mutatott legutóbb a mostanihoz fogható 5,0%-os GDP-növekedést.

A negyedéves indexek hat éve töretlen gazdasági növekedést mutatnak egyetlen megingással 2016 első negyedévében. A gazdasági teljesítmény az első három negyedévben 4,7%-kal haladta meg az egy évvel korábbit a nyers adatok szerint.

  • Az első fél évben is 4,7%-kal volt nagyobb a gazdaság teljesítménye az egy évvel korábbinál,
  • a második negyedévben 4,9%-os,
  • az első negyedévben pedig 4,5%-os volt a gazdasági növekedés.

Az elemzői várakozásokkal ellentétben nem lassult, inkább tovább gyorsult a magyar gazdaság növekedése a harmadik negyedévben, a meglepetést

  • a mezőgazdaság,
  • az építőipar,
  • a beruházások és a szolgáltatások külkereskedelme okozhatta

- vélekedtek az MTI-nek nyilatkozó elemzők a KSH első becslése alapján kiadott GDP-adatokról.

A december elején megjelenő részletes jelentés előtt is többen kilátásba helyezték az idei évre vonatkozó növekedési prognózisuk felülvizsgálatát, magasabbra 4,5% körülire emelve az idei előrejelzést. 

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.