2019.06.20., csütörtök , Rafael

Agrárpiac

2017. december 14. csütörtök • 13:38

Az értékesebb halakat keresik a magyarok idén karácsonykor

A hagyományos boltok mellett a tógazdaságoknál helyben, de autókról, utánfutókról is lehet vásárolni. A legtöbb nagyáruházban egész évben kapható halhús, de az ünnepek közeledtével igencsak felpörög a forgalom.

Míg korábban a ponty volt az igazi sláger, a fizetőképes kereslet erősödésével egyre többen választják a drágább növényevő, illetve ragadozó halakat – írja a Magyar Idők.

fotó:Pixabay

A karácsonyi halvásárlásokon is érződik a reálbérek emelkedésének hatása. Míg korábban a legtöbben az olcsóbb pontyért álltak sorban az ünnepek előtti napokban, az idén a szakmai szereplők szerint érezhetően megnőtt az érdeklődés az értékesebb halhúsok, a harcsa, a süllő és a pisztráng iránt.

Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) szóvivője elmondta: a karácsonyi időszak az év más hónapjaihoz viszonyítva mindig igényesebb piacot jelent.

Ilyenkor több fogy a feldolgozott, úgynevezett konyhakész halakból, és nagyobb a kereslet a halszeletek, az irdalt, tisztított haltörzsek iránt, mint máskor.

Az idén pedig a drágább halak forgalmában is emelkedésre számítanak. A tógazdasági halaknak karácsony környékén 30-35 százaléka feldolgozva, a többi pedig élve kerül a fogyasztókhoz. – Az igényesség ezen a téren is nő. Szerencsére már a keresleten is látszik, hogy az emberek többet tudnak költeni, és ez érződik a karácsonyi forgalmon is – emelte ki a szóvivő.

fotó:MTI

Bár a legtöbb nagyáruházban egész évben kapható halhús, az ünnepek közeledtével igencsak felpörög a forgalom. A hiper- és szupermarketek mellett azonban a következő napokban számtalan más helyen is találkozhatnak halárusokkal a vásárlók. Lévai Ferenc szerint

a karácsony előtti időszakban hozzávetőlegesen 40 százalékkal többen foglalkoznak halforgalmazással, a szokásos halboltok és áruházláncok mellett alkalmi halárusok jelennek meg országszerte.

Jellemzően a különböző hentesboltok szélesítik ilyenkor hallal a kínálatukat, a kisebb településeken pedig gyakran autókról, utánfutókról kínálják az élő halat a vásárlóknak. A fővárosi piacokon is kivétel nélkül megtalálható a kopoltyús élőlény, ahol eddig nem volt halértékesítés, mostanában oda is kitelepül egy-egy halárus.

Lévai Ferenc szerint

nem érdemes az utolsó napokra halasztani a vásárlást, az édesvízi halak ugyanis 4–6 napig kényelmesen eltarthatók a hűtőben, illetve a fagyasztóban.

Egyre több helyen árulnak ma már halat a tógazdaságok is, országszerte szinte minden termelő kialakított valamilyen vágó- és értékesítési pontot. Ez nagy előrelépés a szakember szerint, hiszen

a cél az lenne, hogy minél rövidebb úton kerüljön a hal a termelőktől a fogyasztókhoz.

fotó:MTI

A szóvivő jelezte: mindenkinek bőségesen jut hal az asztalára a karácsonyi ünnepek alatt, bár az exportnyomás is jelentős. Szerencsére mások is megkedvelték a magyar halat, így Romániába, Szerbiába, Németországba és Ausztriába is szállítanak hazai kopoltyúst a vállalkozások. A gazdaságokból folyamatosan indulnak útra a kamionok, amelyek a belföldi és a külföldi megrendeléseket teljesítik.

*

A Karácsonyi halvásárlást segítve a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) létrehozott egy interaktív térképet, valamint egy címlistát ahol a fogyasztók megtalálhatják a hozzájuk legközelebb található termelői halárusító pontokat. Több mint 40 településen közel 60 db halárusító pontot tartalmaz a lista.

(A térkép a magyarhal.hu oldalon, az alábbi képre kattintva elérhető)

 

agrotrend.hu / magyaridok.humagyarhal.hu

Fókuszban
Tűzgyújtási tilalom az Alföldön

Tűzgyújtási tilalom az Alföldön

Az elmúlt napok átlagosnál melegebb időjárása miatt

Több, mint száz falu halt ki a forróság és az aszály miatt

Több, mint száz falu halt ki a forróság és az aszály miatt

A példa nélküli hőség soesem látott mértékű szárazsággal jár, ...

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.