2020.04.03., péntek , Buda,Richárd

Agrárpiac

2016. október 06. csütörtök • 06:39

Az EU agrárpolitikusai a KAP-ot munkaerőpiac-politikai célokra kívánják felhasználni

Az Európai Unió közös agrárpolitikájának (KAP) jelentősebb mértékben kellene a vidéki területeken a munkahelyek megtartására és új munkahelyek létrehozására irányulnia. Emellett foglalt állást az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottsága a napokban elkészült határozattervezetében.

Az Európai Uniónak és a tagállamoknak mindent meg lehetne és meg kellene tenniük azért, hogy a foglalkoztatást a vidéki térségekben kiszélesítse - áll a tervezetben. Ehhez nem csak a közös agrárpolitikát kell egyszerűsíteni, hanem többek között javítani kell vidéken a fontos szolgáltatásokhoz, a tőkéhez és a földhöz való hozzáférést.

Az EU agrárpolitikusai emellett azt szeretnék, hogy az Európai Unió a piaci csődhelyzetekbe való beavatkozással és válságmegelőző intézkedésekkel vállaljon aktívabb szerepet. A tagállamokat ezzel kapcsolatban felszólították, hogy a kisméretű és a közepes gazdaságokat jobban támogassák prémiumok bevezetésével és a támogatások 150 000 euró/gazdaság felső határértékének bevezetésével. A kapcsolt kifizetések arányát a mezőgazdasági bizottság szándéka szerint növelni kellene, és arra kellene felhasználni, hogy a hátrányos helyzetű területeken munkahelyeket biztosítsanak.

Fotó: 123RF

Eric Andrieu szociáldemokrata európai parlamenti képviselő szerint, aki a kezdeményezésről szóló jelentést benyújtotta, az eddigi KAP a termelés intenzívebbé válásához és a mezőgazdasági üzemek koncentrálódásához vezetett, ezért negatív hatással van a vidéki térségekben a foglalkoztatásra. A francia képviselő hangsúlyozta, hogy az Európai Unió agrárpolitikájának vissza kell nyernie legitimitását. A szociáldemokraták agrárpolitikai szóvivője, Paolo De Castro, arra hívta fel a figyelmet, hogy az agrárpolitikának kezdetektől fogva az volt a célja, hogy biztosítsa a táplálékkal való biztos ellátást, támogassa a vidéki térségek gazdaságát, és szociálisan stabilizáló hatást fejtsen ki.

A saját kezdeményezésű jelentést a mezőgazdasági bizottság 32 igen szavazattal, 7 szavazat ellenében elfogadta. A határozat tervezetét ezután a parlament vitatja meg. Az ezzel kapcsolatos szavazást az október 24 -27. között Straßburgban tartandó plenáris ülésen tervezik.

agrotrend.hu / raiffeisen.com

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.