2021.05.14., péntek , Bonifác

Agrárpiac

2019. március 12. kedd • 17:42

Az EU kiáll a termelők mellett

A nemzetközi üzletláncok visszaélései ellen lépne fel az Európai Parlament új jogszabálya.

Az Európai Parlament (EP) nagy többséggel támogatta a tisztességtelen forgalmazói magatartásról szóló új uniós irányelvet, ami képes lesz megvédeni a termelőket a nemzetközi üzletláncok visszaéléseitől - közölte az uniós parlament kedden.


A tagállamoknak két évük lesz, hogy a rendelkezéseket nemzeti jogukba átültessék - fotó: 123rf

Az EP strasbourgi plenáris ülésén elfogadott új jogszabály számos tisztességtelen forgalmazói magatartási gyakorlattá vált szokást tilt majd be. Ilyen egyebek mellett

  • a romlandó élelmiszerek késedelmes kifizetése,
  • a megrendelésektől való utolsó pillanatban történő elállás vagy
  • a beszállítónak a hulladéknak minősülő élelmiszerek visszavásárlására történő kényszerítése.

A promóciós, reklám- vagy értékesítési kampány költségeinek

a beszállítóra való terhelésére a jövőben csak a felek közötti előzetes és egyértelmű megállapodás esetén lesz mód.

Az új irányelv lehetőséget biztosít az élelmiszer-beszállítóknak arra, hogy panaszt tegyenek, még akkor is, ha az unió másik tagállamában történt a tisztességtelen kereskedelemi tevékenység. A tagállamokat pedig felhatalmazza majd az új szabályok érvényesítésére, a megállapított jogsértések szankcionálására.

A szabályok hatálya kiterjed majd

  • a kiskereskedőkre,
  • az élelmiszer-feldolgozókra,
  • a nagykereskedőkre,
  • a szövetkezetekre és a termelői szervezetekre,

illetve azokra az egyéni termelőkre, akik az azonosított tisztességtelen forgalmazói magatartás bármelyikétől szenvedtek. A jogszabály minden olyan vállalkozásra alkalmazandó lesz, amelynek éves árbevétele eléri a 350 millió eurót (mintegy 111,3 milliárd forintot), míg az e küszöbérték alatti vállalkozások differenciált szintű védelemben fognak részesülni.

Az EP keddi végszavazása után a másik uniós jogalkotó, az Agrárminiszterek Tanácsa várhatóan hamarosan jóváhagyja az új irányelv szövegét, amely a hivatalos kihirdetését követő ötödik napon lép majd hatályba.

Erdős Norbert európai parlamenti képviselő nyilatkozatában azt hangsúlyozta: a magyar kormány az irányelvben leírtaknál akár szigorúbb szabályokat is elfogadhat és magasabb szintű védelmet is nyújthat a beszállító gazdáknak az "élelmiszermultik túlkapásaival" szemben.

- Az irányelv Magyarországra bízza, hogy mely hatóságot jelöli majd ki a bírságok kiszabására és a vizsgálatoknak panaszok alapján történő megindítására

 - tette hozzá a politikus.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.