2021.08.01., vasárnap , Boglárka

Agrárpiac

2016. augusztus 25. csütörtök • 11:22

Az Európai Bizottság vizsgálja a Dow és a DuPont tervezett fúzióját

Az Európai Bizottság alapos vizsgálatot indított az Egyesült Államokban működő két vegyipari vállalat, a Dow és a DuPont tervezett egyesítésével kapcsolatban. A hatóság közlése szerint elsősorban azt fogják elemezni, hogy a tervek korlátozhatják-e a versenyt a növényvédőszerek, a vetőmag és bizonyos petrolkémiai termékek területén.

A versenypolitikáért felelős európai biztos, Margrethe Vestager hangsúlyozta, hogy a gazdák egzisztenciájának alapja függ attól, versenyképes áron jussanak hozzá a vetőmagokhoz és növényvédőszerekhez. Biztosítani kell, hogy a tervezett összevonás ne vezessen ezeknél a termékeknél magasabb árakhoz, vagy kevesebb innovációhoz, mondta a biztos.

Adatai szerint a tervezett egyesítéssel a világon a legnagyobb integrált növényvédelemmel és vetőmaggal foglalkozó vállalat jönne létre. Ugyanakkor ez vezető herbicid és inszekticid üzletággal valamint az innovatív növényvédőszerek és vetőmagok értékesítése során „megalapozott siker-mérleggel” rendelkező két versenytárs egyesülését jelenti, fejtegette Vestager. Az átvétel egy világszerte már koncentrált ágazatban történik.

Az első piaci elemzések alapján az európai biztos átmeneti aggodalmakat fogalmazott meg, melyek szerint a tervezett összevonás csökkentheti a versenyt az érintett piacokon, és a verseny intenzitására csökkentő hatással lehet az árak, a minőség, a választék és az innováció terén. Brüsszelnek 90 munkanapon belül, azaz 2016. december 20-ig határozatot kell hoznia az ügyben.  

agrotrend.hu / topagrar.com

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.