2022.06.29., szerda , Péter, Pál

Agrárpiac

2016. július 28. csütörtök • 09:51

Az Európai Unió tanácsának elnöke a mezőgazdaságot vonzóvá akarja tenni a befektetők számára

Gabriela Matečná szlovák mezőgazdasági miniszter az EU agrártanácsának elnöke 2016 végéig. Programjának bemutatása során hangsúlyt fektetett a mezőgazdaság szerepére a foglalkoztatási szektorban és a befektetők körében. Fő témái a mezőgazdasági válság és az ökorendeletek reformja lesz.

Az európai mezőgazdaságnak nemcsak az a feladata, hogy az embereket ellássa élelmiszerekkel, hanem „a foglalkoztatás növelésének eszköze” kell, hogy legyen, és a „befektetők érdeklődését” is fel kell keltenie. Ezt hangsúlyozta Gabriela Matečná, szlovák mezőgazdasági miniszter, és az év végéig az EU agrártanácsának hivatalban lévő elnöke az Európai Parlament mezőgazdasági bizottságában a múlt héten, programjának ismertetése alkalmából. Európa mezőgazdasága „fontos növekedési szektor, aminek szüksége van az érdeklődésünkre és a segítségünkre”, mondta Matečná. A szlovák elnökség olyan utakat akar keresni, amelyek az élelmiszerellátás értékteremtési láncában a gazdák pozícióját erősíteni tudná. Ugyanakkor szükséges a tisztességes verseny alapjának hangsúlyozása.

Segítség a tej- és sertéshús szektor számára

Tervezik a tanács megfelelő következtetéseinek átvételét, mondta a miniszter. A tejszektor számára további támogatás szükséges, nyilatkozta a szlovák szakember. A kvóták megszüntetése után számítani kellett a válságra. „A tartóssága azonban meglepett minket”, mondta Matečná. A sertéshús piacot tekintve a szlovák elnökség úgy véli, hogy a válságot még nem győzték le. A gyümölcs- és zöldségszektor nem fejlődik jól. A szlovák mezőgazdasági miniszter szerint alapvetően a mezőgazdaság vonzóbbá tétele a cél, „a gazdák következő generációi számára is”.

A termelők pozíciója a kereskedelemmel szemben

A válságszektorban a piac támogatására bevezetett intézkedések hatását ellenőrizni kell, nyilatkozta a tanács elnöke. Ha szükséges, akkor a stabilizáláshoz további segítségeket kell nyújtani. Matečná nyitva hagyta a kérdést, hogy milyen mértékben tette magáévá a szlovák elnökség az Európai Parlament által többször megerősített követelést, hogy a termelők pozícióját a kereskedelemmel szemben törvényi előírásokkal kell javítani. Meg kell szüntetni a nem tisztességes kereskedelmi gyakorlatot, mondta a tanács elnöke. Az élelmiszerláncban megfigyelhető tisztességtelen gyakorlat témája áll a mezőgazdasági miniszterek nem hivatalos találkozójának középpontjában Pozsonyban szeptember 11 - 13 között.

A KAP egyszerűsítése

A szlovák elnökség alatt további fontos téma a közös agrárpolitika (KAP) jogi és irányítási kereteinek egyszerűsítése, melyet a miniszterek újra és újra követlenek. Albert Deß, az Európai Parlamentben a CSU mezőgazdasági szakértője a bizottsági ülésen azt követelte ehhez, hogy ne csak az ún. átruházott jogi aktákat harmonizálják; az alapjog elemeit is át kellene alakítani. Ulrike Müller a Szabad Választók (FW) pártjának európai képviselője azt panaszolta, hogy a mezőgazdaságban a bürokrácia leépítésére sok javaslatot letettek már az asztalra, de a tanács ezeket nem valósította meg.

Pozitívan értékelt szabadkereskedelmi egyezmény

Az EU jelenleg zajló szabadkereskedelmi egyeztetéseivel kapcsolatban Matečná megállapította, hogy a harmadik országokkal való együttműködés során egyensúlyt kell teremteni a piac megnyitása és az európai mezőgazdaság védelme között. A piacok szabadkereskedelmi egyezményekkel megcélzott kétoldalú megnyitása önmagában pozitív, és Európa mezőgazdasági exportja számára ezzel új növekedési potenciált látok, amit ki tudunk használni, mondta a miniszter. Az Európai Unió piaca azonban nem tud nagy mennyiségű agrárimportot befogadni. A szlovák szakember óvott attól is, hogy a tervezett egyezmény során az Európai Unióban a gazdák érdekeit feláldozzák más gazdasági ágak javára.

Az új öko rendelet bevezetése

Matečná véleménye szerint rövid időn belül, még a szlovák elnökség ideje alatt lezárásra kell kerülnie az új állatgyógyszerekkel kapcsolatos jogi kérdéseknek, ill. a gyógyszerekkel kapcsolatos előírásoknak, méghozzá azzal a céllal, hogy az antibiotikumok használatát a lehető legalacsonyabb szinten tartsák. Az EU tanács szlovák elnöksége alatt további fontos témát képez az ökológiai gazdálkodással kapcsolatos új EU rendelet, melyet lehetőleg az év végéig tető alá kell hozni. „Meg kell könnyítenünk az átmenetet a nagyobb mennyiségű biotermelés felé”, tette hozzá a miniszter, és az ökológiai üzletágat Európa zászlóshajójának és cégérének nevezte. 

agrotrend.hu / topagrar.com

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.