2022.07.07., csütörtök , Apollónia

Agrárpiac

2017. január 16. hétfő • 12:43

Az „input” még 27 százalékos - likviditási probléma a tejtermelőknél

Az adócsökkentés után az összfogyasztás mintegy 20 százalékában jelenhet meg a várható fogyasztásnövekedés haszna a tejtermelőknél. Akiknél – a terméktanács szerint – átmenetileg azért likviditási gondok is jelentkezhetnek.

A korábbi 18-ról 5 százalékra csökkent január 1-jével a friss tej áfája, ami – a Tejterméktanács-tag kiskereskedelmi láncok esetében – teljes egészében továbbadásra került a fogyasztók felé. Ez a csökkentés azonban – oszlatta el az általános fogyasztói félreértést a hirado.hu megkeresésére Harcz Zoltán, a terméktanács igazgatója – nem vonatkozik az UHT és ESL tejre. A sűrített, illetve cukor vagy más édesítőanyag hozzáadásával készült tejtermékek is kiesnek az áfacsökkentett termékkörből.

72 fok, 15 másodperc

A „friss” jelző fogyasztói tej esetében kizárólag 72 Celsius fok hőmérsékleten 15 másodpercig, vagy ezzel egyenértékű hőkezeléssel pasztőrözött tejre használható – további előírás, hogy a foszfatázpróbának negatívnak, a peroxidáz-próbának pozitívnak kell lennie. A friss tej a kiskereskedelmi láncok hűtőpultjaiban általában elérhető – részletezte a szakember.

A hazai tejfogyasztás mintegy 80 százalékát jelenleg az UHT (ultramagas hőmérsékleten kezelt tartós) és az ESL (Extend Shelf Life, kiterjedt eltarthatósági idejű) tejek teszik ki – tette hozzá –, tehát az összfogyasztás mintegy 20 százalékában jelenhet meg a várható fogyasztásnövekedés haszna a termelőknél.

Felkészül: túró, tejföl

Hiteles forgalomnövekedési adatokról még nem tudott beszámolni a Tej Terméktanács ügyvezetője, azt azonban hangsúlyozta, hogy a továbbiakban fontosnak tartanák például a túró és a tejföl, később pedig a vaj és a félkemény sajtok áfatartalmának csökkentését is. A túró és a tejföl szinte kizárólag jó minőségű hazai nyerstejből készül, ráadásul Magyarországon kerül feldolgozásra, értékesítésre és elfogyasztásra is – hívta fel a figyelmet.

Az „input” még 27 százalékos

Harcz Zoltán szerint ebben az időszakban átmeneti likviditási problémát jelenthet a tejtermelők számára, hogy az úgynevezett „input” szükségleteiket (takarmány, energia, gyógyszerek, gépek stb.) változatlanul 27 százalékos áfával szerzik majd be, ám az összes általuk értékesített nyerstej után csak 5 százalékos áfa-bevételük lesz.

Ne Magyarország legyen a „szemetesláda”

A terméktanács feladatai közé sorolta Harcz Zoltán a feketegazdaság és a tisztességtelen piaci szereplőkkel szembeni fellépést, valamint az áringadozások tompítását is. A piacvédelem, piacszerzés is elsődleges feladat. Ehhez el kell érni, hogy uniós túltermelés esetén ne Magyarország legyen a „szemetesláda” – mondta.

agrotrend.hu / hirado.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.