2020.07.15., szerda , Henrik, Roland

Agrárpiac

2017. december 21. csütörtök • 11:34

Az ipari alma ára a nem várt fagy miatt szabadult el

Egész Európát érintő csapás miatt nőnek a gyümölcsárak. Minden gyümölcs ára a többszörösére emelkedett. Jövőre már az almából is túltermelés lehet.

Idén októberben a mezőgazdasági termelői árak 7,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke az InfoRádiónak elmondta, hogy ezen belül is a gyümölcsök ára 32 százalékkal, az ipari alma ára pedig 174 százalékkal emelkedett a tavalyihoz képest.

Tavasszal egész Európát egy nagyon súlyos fagykár érte – mondta Ledó Ferenc, hozzátéve, hogy átlagos időjárási körülmények között 12-12,5 millió tonna almát termelnek,

az idei mennyiség viszont épphogy meghaladta a 9 millió tonnát.

Jelentős hiány alakult ki elsősorban ipari almából, ezért az általános 25-35 forintos kilónkénti ár helyett idén 45-55 forintos árak voltak.

Az áremelkedés az étkezési almák áránál is megfigyelhető, de nem olyan mértékű:

15-20 százalékos áremelkedés volt az étkezési almáknál, ami mérsékeltebb változás volt az ipari almákhoz képest, amely kategóriánál 174 százalékkal emelkedtek az árak.

Az áremelkedések közötti különbség azzal magyarázható, hogy ha az étkezési alma ára megnő, akkor a fogyasztók könnyen más gyümölcsök mellett dönthetnek, illetve az ipari almákat csak a sűrítményekben és azt pedig ivólevekben használják fel, ezeknél a termékeknél pedig jobban változhat a gyümölcsarány mértéke. A többihez képest az alma olcsóbb, ezért ebből szokott a legtöbb lenni az ivólevekben.

A szakember egyúttal figyelmeztetett, hogy a következő évben akár túltermelés is lehet almából, ami ismét hatással lehet a gyümölcs árára.

agrotrend.hu / inforadio.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.