2022.01.26., szerda , Vanda, Paula

Agrárpiac

2015. november 25. szerda • 12:30

Az orosz embargó egy orosz cég szemszögéből

Az orosz embargó továbbra is érvényben van, ami előreláthatólag így is marad, 2016. áprilisáig, legalább. Az embargó értelmében, nem szállíthatnak zöldséget és gyümölcsöt sem orosz piacra az USA-ból, Ausztráliából, az EU-ból, Kanadából és Norvégiából sem.

fotó: 123RF

Egy német szakmai folyóirat riportot készített Tatiana Gubinaval, aki a moszkvai központú Malino cégcsoport helyettes vezérigazgatója. A Malino cégcsoport 16 agrár vállalkozásból áll össze, amelyek összesen 47.000 hektár saját földterületen termelnek Oroszország különböző régióiban mezőgazdasági termékeket. Nemcsak zöldség, hanem tej, gabona, cukorrépa, napraforgó és burgonya előállítással is foglalkoznak. Tatiana 1999 óta dolgozik a cégcsoportnál, és a mezőgazdasági ágazat projektjeit koordinálja. Ezentúl a „burgonya unió”-t is koordinálja. Az unió által összefogva Oroszországon belül 40.000 hektáron termelnek burgonyát és 6.000 hektáron pedig egyéb zöldségeket.

2014-ben a Malino cégcsoport 40.000 tonna zöldséget termelt meg, elsősorban sárgarépát, céklát, hagymát és káposztát. A riport készítésekor még zajlott a betakarítás, de 2015-ben magasabb terméshozamra számítanak, mint amit tavaly elértek. Összesen idén 1.100 hektáron gazdálkodnak, de van üvegházuk is, ahol a szaporítóanyagot és a gumót saját felhasználásra elő is állítják.

A cégcsoport az általa megtermelt zöldség 50%-át közvetlenül a fogyasztóknak értékesíti, 10%-a kerül a nagykereskedőkhöz, 40%-át pedig feldolgozzák. A tavalyi év végén, az embargónak köszönhetően tapasztaltunk áremelkedést. A helyzet kezd normalizálódni, de a magas minőségű zöldségtermékek ára még magasabb, mint korábban. Emellett a belföldi termékek gyakran olcsóbbak, mint az import áru.

Szabadföldi zöldségtermesztést tekintve, Oroszország 90%-os önellátásra képes. 2014-ben, összesen 15,5 millió zöldséget takarítottak be az oroszok. Ebből a mennyiségből nagy arányban vannak jelen a házi kerti termesztők, akik önellátásra termelnek. A mezőgazdasági üzemekben 4,2 millió tonna zöldség termett tavaly, és évről-évre emelkedik a családi gazdaságok száma. Egyre több a fiatal belépő is, aki a mezőgazdaságból tartja el magát és családját. A növényházi zöldségtermesztés tekintetében, a belföldi kereslet 34%-át képesek az orosz termelők előállítani.

Hogyan támogatja a kormányzat az ágazatot?

Növényházak építésére 20%-os támogatás jár. Szabadföldi zöldségtermesztés esetén korábban 1500 Rubel/ha járt támogatásként, amit 2015-ben 1000 Rubelra csökkentettek (Rubel középárfolyama 2015.11.25-én 4,49Ft). Ezeken túl, léteznek a termelői piacok, ahol az adott régió termelői árusíthatják a helyben előállított termékeiket.

A biológiai zöldségtermesztéssel kapcsolatban, Oroszországban főként a kisebb gazdák egyre nagyobb érdeklődést mutatnak. Egyelőre nincsenek pontosan meghatározva a biológiai termesztés szabályai, de jelenleg is dolgoznak a szabályozáson.

A legnagyobb kihívások Oroszországban a megfelelő munkaerő hiánya, a tőkéhez való hozzájutás és az alacsony zöldség feldolgozó kapacitás. A riport alany véleménye szerint az embargó egy jó lehetőség az orosz gazdák számára. „Ebben az időszakban a mi termékeink (is) helyet kapnak a polcokon, de ezzel együtt egy tanulási folyamat is zajlik, amely során képesek vagyunk termékeink minőségét javítani, a tárolási technikáinkat fejleszteni és a kereskedelemben is fejlődünk.

A legfrissebb hírek szerint, az orosz fejlesztési miniszter bejelentette, hogy 2016. januárjától az ukrán élelmiszerek behozatalát is megtiltanák (forrás: Washington Post). Ez a lépés jelentős gazdasági kárt okozhat majd a nehéz helyzetben lévő Ukrajnának. Amennyiben Oroszország kiterjeszti az embargót Ukrajnára, felmerül a kérdés, hogy az eddig orosz piacra kerülő ukrán élelmiszer mely piacokra jut majd el.

agrotrend.hu / Gartenbau / Benedek Borbála

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.