2020.05.27., szerda , Hella

Agrárpiac

2018. március 02. péntek • 18:17

Az uniós agrártermékek exportja rekordot ért el

Az EU agrártermékeire folyamatosan nő az igény az Amerikai Egyesült Államokban, Oroszországban és néhány ázsiai országban. Ezen piacokra jutó eladások az uniós export folyamatos növekedését eredményezik.

Az Európai Bizottság legfrissebb kereskedelmi jelentése alapján 2017-ben az Európai Unióból származó agrártermékek exportja elérte a 137,9 milliárd euró összértéket, mely 5,1 százalékos növekedés a 2016-os év adataihoz viszonyítva.

2017-ben az Amerikai Egyesült Államokba exportált uniós termékek összértéke 6 százalékkal (1,22 milliárd euróval), míg az Oroszországba eladott termékeké 15 százalékkal (892 millió euró) nőtt. Azonban az ázsiai piacokon is jelentős exportnövekedést eredményezett az elmúlt tizenkét hónap: a Japánnak történt eladások 11 (további 645 millió euróval) nőttek, míg Kína 5, Hong Kong 10, Dél-Korea 13 százalékkal vásárolt többet az unió agrártermékeiből.

További növekedés volt tapasztalható a Törökország és Svájc irányában, de figyelemre méltóak a Fülöp-szigetekkel, Ukrajnával és Ausztráliával kötött exportügyletek is.

A 2017-es eladások alapján a legjobban a borok, állateledelek, valamint a szeszes italok és likőrök szerepeltek 12, 17 és 5 százalékos exportnövekedéssel.

Néhány termék eladása azonban csökkenést mutatott:

  • a búza exportja 27,5 (1,24 milliárd euró),
  • az egyéb gabonaféléké 13,5,
  • míg a disznóhúsé 2,8 százalékkal csökkent.

Az EU-ból származó borok legfőbb felvevőpiaca az Amerikai Egyesült Államok, melyet Kína, Svájc, Kanada, Japán és Hong Kong követ. A kereslet legdinamikusabb növekedése Oroszországban és Kanadában tapasztalható.

Az elmúlt év adatai alapján a harmadik országokból származó agrártermékek importja szintén növekedett, azonban ez nem haladta meg az export értékét. Ennek eredményeképpen az EU agrártermékeinek kereskedelmi mérlege a 2017-es évre vonatkozóan 20,5 millió eurónyi exporttöbbletet mutat.

agrotrend.hu / NAK - Európai Bizottság

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.