2022.12.06., kedd , Miklós

Agrárpiac

2017. október 12. csütörtök • 15:52

Bayer vs. Monsanto: elnapolva a megafúzió

Az Európai Unió október 5-én megszakította a Bayer kapcsán a vizsgálatot, amely a német vegyipari cégnek az amerikai agrármogul Monsanto tervezett megvétele miatt indult.

Brüsszel augusztusban kezdeményezett vizsgálatot a 65 milliárdos üzlet kérdésében, amely megteremtené a világ legnagyobb, integrált rovarirtószerrel foglalkozó vállalatát – számolt be az Euractiv.

Az Európai Bizottság – amely a 28 nemzetet magába foglaló Európai Unió trösztellenes szabályozójaként működik – aggodalmát fejezte ki, hogy a változás csökkentené a kulcsfontosságú termékek versenyét a gazdálkodók között. A döntés határideje eredetileg január 8-a lett volna, ezt azonban elnapoltak január 22-ig.

A vizsgálat múlt héten bejelentett szüneteltetése csak tovább késlelteti az eredményt.

Az Európai Unió bejelentette, hogy egyelőre szünetelteti a vizsgálatot az amerikai céget felvásárló Bayer ügyében. Az egyesülési vizsgálatok szüneteltetése olyan eljárás, mely abban az esetben történik, ha az egyik fél elmulasztja a Bizottság által kért információt a rendelkezésükre bocsátani.

Ahogy a hiányzó adatokat bemutatják a felek a Bizottság számára, a vizsgálat folytatódik, és megszülethet a megfelelő döntés.

A Bayer közleménye szerint a két cég igyekszik minden szükséges kérdést a lehető leghamarabb megválaszolni. A német cég 2016 szeptemberében, hónapokig tartó egyezkedések és az ajánlatuk többszöri emelése után szerezte meg a Monsanto beleegyezését az üzletre.

A két cég egyesülésével az új vállalat összesen 140 ezer alkalmazottat foglalkoztatna világszerte, és körülbelül 23 milliárdos éves bevételt tudhatna majd magáénak.

Csakhogy a megállapodást több környezetvédelmi szervezet is kritizálja, mivel a Monsanto már hosszú ideje népszerűsíti a genetikailag módosított haszonnövények termesztését.

Az Európai Bizottság is kifejezte aggodalmát a Bayer által gyártott glifozát-alternatíva miatt – melyet a Monsanto Roundup néven forgalmaz – amely jelenleg a legkeresettebb gyomirtó Európában.

A sokak által vitatott növényvédővel kapcsolatban – melynek az év végén jár le az engedélye – az Európai Unióban még nem született döntés.

agrotrend.hu 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.