2022.05.29., vasárnap , Magdolna

Agrárpiac

2018. szeptember 20. csütörtök • 14:10

Bejött a Juncker-terv

Duplájára nőtt egy év alatt az amerikai szójabab részesedése az Európai Unió behozatalában. Ezzel az EU eleget tett az USA-val kötött júliusi egyességnek.

Kétszeresére nőtt az amerikai szójabab részesedése az Európai Unió teljes importjában az egy évvel korábbiakhoz képest, ma már az Egyesült Államok messze a legnagyobb exportőr - közölte csütörtökön az Európai Bizottság.


fotó: Pixabay

A brüsszeli tájékoztatás szerint az Egyesült Államok részesedése jelenleg 52% a teljes uniós behozatalban szemben a tavaly azonos időszaki 25%-kal, ami mintegy 133%-os emelkedést jelent.

A második helyezett Brazília az import 40%-át biztosítja, ezt követi Kanada és Paraguay (2,3%), illetve Uruguay (1,7%).

A bizottságot vezető Jean-Claude Juncker a Donald Trump amerikai elnökkel való július 25-i tárgyalásán ígéretet tett arra, hogy növelni fogják az amerikai szójabab európai behozatalát. 

Phil Hogan uniós mezőgazdasági biztos üdvözölte a friss adatokat, amelyek szerinte azt mutatják, hogy az Európai Unió eleget tesz vállalásainak.

- Ez tükrözi régóta fennálló kereskedelmi kapcsolatunkat és azt a potenciált, hogy sokkal többet el tudunk érni, ha együtt dolgozunk annak fejlesztésén - mondta.

A washingtoni találkozót követően az EU kéthavi jelentéstételi mechanizmust vezetett be az amerikai-európai szójabab-kereskedelem alakulásával kapcsolatban. 

A Juncker-Trump találkozót széles körben sikerként könyvelték el az EU szempontjából, szakértők szerint a bizottság elnökének anélkül sikerült meggyőznie Trumpot - legalábbis egyelőre - az autóipari védővámok elvetéséről, hogy feladott volna bármit a korábban lefektetett uniós alapelvekből.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.