2020.02.23., vasárnap , Alfréd

Agrárpiac

2015. november 24. kedd • 13:37

Békésben is kezdetét vette a licitálás

Hétfőn reggel Békés megyében is rendben megkezdődött az állami földek értékesítése. Az állami földeket a Földet a gazdáknak program keretében értékesítik.

A kormányzat előzetes célként szeretné elérni, hogy a termőföldek azok tulajdonába kerüljenek, akik megművelik, tehát azoknak a magyar gazdáknak, magyar földművelőknek, Békést tekintve megyei embereknek a tulajdonába jussanak, akik a földeken gazdaként, gazdálkodóként tevékenykednek. A földek értékesítése nyilvános keretek között történik négy helyszínen. Az első hétfői tapasztalatok szerint az érdeklődők elsősorban jogi képviselőiken keresztül licitálnak a földekre.

A licitálások a megyei jogú városokban történhetnek meg, megyénkben így Békéscsabán kezdődtek meg, ott is zajlanak majd a következő hetekben. Az árverésekkel kapcsolatos hirdetmények október közepétől jelentek majd meg a Nemzeti Földalapkezelő Szervet (NFA) hivatalos honlapján, illetve a megyei médiumokban is tájékoztatták az érdeklődőket, s a hirdetményeket az érintett önkormányzatoknál is kifüggesztették. A tervek szerint az árverések december végéig befejeződnek majd.

A licitáláshoz tíz százalékos letéti összeg szükséges, az árverés pedig a piaci ár plusz 10 százalékáról indult. Az ár lefelé nem mozdulhat, csak felfelé. Az nyer, aki a legmagasabb árat kínálja. A regisztrációt a reggeli órákra hirdették meg, ahol a jogi képviselőnek mindenképpen meg kell jelenni, természetesen a licitáló is ott lehet. Az említett előzetes hirdetményeken feltüntették, mikor lesz a regisztráció. Miután a regisztrációk megtörténtek, és ellenőrizték a jogosultságot, folyamatában bonyolítják le az árveréseket. Napi szinten tíz árverés várható.

A részvételre jogosultak körét a vonatkozó kormányrendelet határozza meg. Az árveréseken az állam tulajdonát képező három hektár területnagyságot meghaladó méretű földrészleteket értékesítenek.

Az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvény szerinti erdőkre nem, ugyanakkor az erdő alrészletet is tartalmazó föld hirdetményben megjelölt, erdőt nem érintő részére is lehet árverést folytatni.

A földrészlet megosztását ebben az esetben az eredményes árverést követően az NFA kérelmére végzik el. Az árverésen értékesített földrészlet vonatkozásában az államot a szerződés megkötésétől számított 20 éves időtartamra – a szerződés szerinti vételáron – visszavásárlási jog illeti meg. Ennek biztosítására a földrészletet 20 éves időtartamra elidegenítési és terhelési tilalom terheli.

Az árverések helyszínei

– AB EXPO Békéscsaba, Kiállítási központ emeleti konferenciaterem;

– Békés Megyei Kormányhivatal központi épülete, Békéscsaba Derkovits sor 2., földszint nagyterem;

– Békés Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földművelésügyi Főosztály, Békéscsaba Szerdahelyi út 2.,

járványvédelmi központ konferenciaterme;

– Békés Megyei Tudásház és Könyvtár, Békéscsaba Kiss Ernő utca 3., földszinti konferenciaterem.

agrotrend.hu / BEOL

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.