FÓKUSZBAN

A megfelelően tervezett és végrehajtott permetezéssel elkerülhető a méhek károsítása

A megfelelően tervezett és végrehajtott permetezéssel elkerülhető a méhek károsítása

A szabályos, előírás szerinti növényvédő szer felhasználás biztonságos ...

Profi nyereményjáték: gazdára talált a Jinma 164Y kistraktor!

Profi nyereményjáték: gazdára talált a Jinma 164Y kistraktor!

A kistraktor a szüretelőkocsi vontatásában, sorközkaszálásban ...

Ezek a könnyítések a termeléshez kötött támogatásoknál

Ezek a könnyítések a termeléshez kötött támogatásoknál

A 2018. évi egységes kérelem benyújtásakor az elektronikus ...

Agrárpiac

2017. január 11., szerda • 07:27

Beragadt az exportra szánt búza és kukorica

Beragadt az országba az exportra szánt hazai búza és kukorica, nem tudunk versenyezni az ukrán áruval. Az árakat a világpiaci készletek alakulása mozgatja globális és hazai szinten is. Az elmozdulást majd csak a dél-amerikai aratás fogja befolyásolni.

Nem várható komolyabb elmozdulás a gabona és a kukorica árában a közeljövőben, jelenleg mindkét termény a 40 ezer forintos árszint közelében van – mondta Pótsa Zsófia. A Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők (Gabonaszövetség) főtitkára szerint a 2015-ös árakhoz képest jelenleg 15-20 százalékkal alacsonyabban jegyzik a búzát és a tengerit. Az árakat – tette hozzá – egyértelműen a világpiaci készletek alakulása mozgatja úgy a globális, mint a hazai szinten. Búzából és kukoricából világszinten is jó termés volt, árubőség van. A főtitkár szerint ez az állítás Magyarország esetében még inkább igaz, hiszen eleve több mint kétmillió tonnás átmenő búzakészlettel indítottuk az őszi betakarítást.

Meglátása szerint az árcsökkenés nem volt drasztikus, a termelők elég jól tudták tartani magukat az általuk kívánt árakhoz. A gazdálkodók az aratás során és azt követően végig 40 ezer forint felett kínálták a malmi búzát, és nem is voltak hajlandók ez alatt megválni a terménytől. – Az árak stabilizálódása leginkább a szélsőséges időjárási körülmények miatt előálló nyugat-európai terméskieséseknek köszönhető, s nem a hazai tárolókapacitások meglétének – közölte Fórián Zoltán. A Takarék Agrár Központ agrárszakértője – egyetértve a Gabonaszövetség főtitkárával – úgy vélte, nem várható, hogy a tömegcikkek terén komolyabb változás álljon elő az árakban, ezért azt javasolta a termelőknek, hogy próbáljanak inkább minőségi terményekkel réspiacokat találni.

Pótsa Zsófia meglátása szerint egyébként a legnagyobb gond a magyar áruval az, hogy nem tudja elhagyni az országot, a kivitel ugyanis nem megy olyan ütemben, mint ahogy az elvárható lett volna. Úgy tűnik, az ukrán terménnyel szemben nem vagyunk versenyképesek, főleg a harmadik országokban. Ráadásul nemcsak az unión kívüli országok piacáról szorulunk ki, de elmaradozunk a számunkra nagy piacot jelentő Olaszországból is. Az ukránok ugyanis alacsonyabb áron tudják eljuttatni termésüket az olaszokhoz. Az alacsony vízállás pedig a dunai kiszállást is jelentősen megdrágítja, a kereskedők beszámolója szerint november óta alig volt hajóberakás.

Hasonlóan vélekedett Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke is, aki úgy vélte, hogy a mostani árak mellett az átlagtermésnél kevesebbet betakarítók veszteséggel adnak túl árujukon. Véleménye szerint a világpiaci árakat, s azokon keresztül esetleg a hazai elmozdulást is, majd csak a dél-amerikai aratás fogja befolyásolni. Az ezzel kapcsolatos becslések előreláthatóan megmozgatják majd az árupiacokat is. Petőházi szerint a nemzetközi árszintek alakulására rövid távon az olajár van a legerősebb hatással, hosszabb távon pedig az átmenő készletek méretének változása lehet a legfontosabb tényező.


Lesznek fagykárok

Jelentős fagykár is lehet a hótakaró nélküli erős lehűlésből, de még korai lenne erről nyilatkozni. A Gabonatermesztők Szövetségének több helyről már jelezték, hogy komolyabb kár keletkezett a búzában – mondta kérdésünkre Petőházi Tamás, a szervezet elnöke. A hótakaró nélküli fagyos időszak leginkább a repceterületeket viseli meg, ahol számítani kell a felfagyásra – tette hozzá Fórián Zoltán, a Takarék Agrár Központ agrárszakértője.

agrotrend.hu / vg.hu