2022.05.24., kedd , Eszter, Eliza

Agrárpiac

2018. január 29. hétfő • 08:46

Copa-Cogeca: Ne legyen engedmény a Mercosur számára

Az Európai Bizottság és a latin-amerikai országokat tömörítő Mercosur-csoport miniszteri találkozója előtt a Copa-Cogeca felszólította az Európai Bizottságot, hogy a kereskedelmi tárgyalások során a jelenleg érvényes ajánlatukban foglaltakat ne emelje tovább.

Pekka Pesonen, a Copa-Cogeca főtitkára egy sajtótájékoztató keretében elmondta, hogy az Európai Unió a Mercosur-országoknak mezőgazdaság tekintetében

már így is túl sokat adott a tárgyalások során anélkül, hogy ezért cserébe kaptak volna valamit.

Megjegyezte, az uniós Közös Kutató Központ (JRC) jelentése is kimutatta, hogy egy lehetséges kereskedelmi megállapodás az uniós mezőgazdaság számára több mint 7 milliárd euróba kerülne – számolt be honlapján az agrárkamara.

A marhahús-, a cukor-, a baromfi- és narancslé-import többsége már így is ezekből az országokból érkezik az unióba.

- Az EU felé irányuló marhahúsimport több mint 75 százaléka, többségében magas minőségű marhahús, a Mercosur-országokból érkezik a kontinensre. Továbbá a kibővített ajánlat elfogadása esetén az unióban termelt brojlercsirke-termelés 150 millió darabbal csökkenne, a mely a vidéki térségek növekedését és a munkahelyek számát korlátozná – mondta a főtitkár.

Pekka Pesonen kiemelte, hogy a Mercosur-országokban a cukor- és az etanolszektor jelentős támogatásban részesül. Ezek az országok azonban szerinte nem mutattak elkötelezettséget ennek csökkentésére. Mindemellett kiemelte, hogy az uniós rizsszektor is nyomás alatt van. A megkötendő lehetséges kereskedelmi megállapodás a narancs és narancslé piacot is sújtani fogja.

- Ezért felszólítjuk a bizottságot az importvámok fenntartására annak érdekében, hogy elkerüljük a belső piacon a túlkínálatot és biztosítsuk az egyenlő feltételeket

– mondta Pesonen.

Összességében a főtitkár arra kérte az EB-t, hogy a tárgyalások során minimalizálja a Mercosur-országok termékeinek uniós piacra jutására vonatkozó ajánlatát a marhahús-, a cukor-, a baromfi-, az -etanol, a rizs- és a narancsléimport tekintetében.

- A Brexit-tárgyalások bizonytalanságainak ismeretében, mely a közös agrárpolitika jövőjéről és az unió költségvetéséről szóló vitával párosul, visszautasítunk minden további engedményt a tárgyalások során.

Nem a gazdálkodóknak és szövetkezeteknek kell megfizetniük a Mercosur-országokkal kötendő lehetséges kereskedelmi megállapodás árát más szektorok javára nyújtott koncessziókért cserébe

– jegyezte meg.

- Aggályainkat az EU Tanácsa, az EP-képviselők, Cecilia Malström kereskedelmi biztos, Phil Hogan mezőgazdasági biztos és Jyrki Katainen alelnök felé intézett levélben is jeleztük, mindezt a Mezőgazdasági és Halászati Miniszterek január 29-ei ülése előtt.

agrotrend.hu / NAK, Copa-Cogeca

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.