2020.10.29., csütörtök , Nárcisz

Agrárpiac

2016. április 13. szerda • 16:27

Csökken a tej, a tojás és a baromfi áfája

A sertéshús mellett a tej, a tojás és a baromfi áfája csökkenhet jövőre 5 százalékra, jelentette ma be Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter.

"A jövő évi költségvetés biztosítja, hogy mindenki léphessen egyet előre, a büdzsé nagyobb biztonságot nyújt a magyar állampolgárok számára" - hangsúlyozta a miniszter. A tervezetet szerdán juttatja el a tárca a Költségvetési Tanácsnak, amelynek 10 nap alatt kell véleményeznie a dokumentumot.

Az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése mellett a kormány arra készül, hogy az éttermi szolgáltatások áfáját 27 százalékról 18 százalékra, majd 2018-ban 5 százalékra mérsékelje - ismertette. Az adócsökkentés miatt kieső bevételekre, illetve az otthonteremtési támogatások növelése miatt emelkedő kiadásokra fedezetet jelentenek a gyorsuló gazdasági növekedés és a fehéredő gazdaságnak köszönhető pluszbevételek: az idei 2,5 százalék után jövőre 3,1 százalékkal bővülhet a gazdaság - mondta a miniszter. A büdzsében 2,4 százalékos GDP-arányos hiány mellett a GDP-arányos államadósság is tovább csökken - tette hozzá.

A gazdaságot fehérítő lépések közül Varga Mihály kiemelte az online pénztárgépek kiterjesztését, a már bejelentett területeken túl újabb tevékenységeket is vizsgálnak, például a magánorvosi szolgáltatásokat. Az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) továbbfejlesztésével megoldják a menet közbeni súlymérést. Beindítják az elektronikus számlarendszert is - tette hozzá.

A jövő évi költségvetési intézkedések a reálkeresetek emelkedésének irányába tett lépések - hangsúlyozta Varga Mihály, és megjegyezte, hogy a kormány megnyitja a béremelés lehetőségét jövő évi büdzsében. Bár az ágazati egyeztetések még nem zárultak le, de a szükséges források rendelkezésre állnak majd - mondta.

Rendkívül kedvezőnek ítélte Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója az ágazat szempontjából Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdai bejelentését, miszerint a sertéshús mellett a tojás és a baromfi általános forgalmi adója (áfa) is 5 százalékra csökkenhet jövőre. Az elnök-igazgató elmondta: nemcsak az egész baromiágazat, hanem a fogyasztó is sokat nyer, mert jó minőségű és megbízható eredetű magyar baromfitermékeket vásárolhat meg olcsóbban.

Hozzátette: ez az intézkedés, amennyiben minden terméket érintene - az étkezési tojást is ide véve -, a költségvetésnek mintegy 30-35 milliárd forintos kiesést jelentene éves szinten az előzetes számítások szerint.  Csorbai Attila ugyanakkor úgy vélekedett: a szóban forgó költségvetési kiesést ellensúlyozhatja, hogy fehéredik az ágazat és a fogyasztók várhatóan több baromfihúst vesznek majd az áfa-mérséklés hatására. A áfa csökkentése kitörési pont lehet az ágazat számára a belföldi piacon - jegyezte meg. Csorbai Attila a mostani lépést bátornak és szükségesnek tartotta.

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács viszont nem kívánta kommentálni az intézkedést.

agrotrend.hu / mti

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.