2021.01.20., szerda , Fábián, Sebestyén

Agrárpiac

2019. március 28. csütörtök • 14:41

Csökkent a búza világpiaci ára

Az ázsiai piacokon és a mediterrán térségben pedig az argentin kukorica ára volt a legvonzóbb március elején.

A Tallage francia piacelemző vállalat tájékoztatása szerint számottevően csökkent a búza ára a világpiacon a 2019. február 8. – március 8. közötti időszakban - olvasható az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentésében.


A búza különböző határidőre szóló jegyzése a chicagói árutőzsdén (2018–2019) - ábra: CME Group

Az ázsiai piacokon és a mediterrán térségben egyaránt az argentin kukorica ára volt a legvonzóbb március elején a májusi szállítások tekintetében, ezt versenyképességben a fekete-tengeri áru követte.

Az Oil World elemzői szerint Kínában a korábban jelzettnél kevesebb szójababot dolgozhatnak fel a 2018/2019. gazdasági évben, ami a termény behozatalára is kihat.

A 2019-es vetési kampány előtt a kanadai canolatermelők arra kényszerülhetnek, hogy alacsonyabb áron adjanak túl ótermésükön. A pozitív terméskorrekció és az északi félteke élénk napraforgómag-eladásai a termény világpiaci árának gyengülését eredményezték a vetés előtti időszakban március folyamán.

Az ABARES előrevetítése szerint a 2018/2019. évi szezonban is meghaladná a globális cukorkibocsátás a fogyasztást, ezzel folytatódna az egy évvel korábbi trendforduló.

A teljes jelentés ide kattintva olvasható.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.