2022.06.25., szombat , Vilmos

Agrárpiac

2018. június 29. péntek • 15:07

Donald Trump tisztességtelennek tartja a kanadaiak vámintézkedését

Az amerikai elnök Twitteren reagált országa tejtermékeit érintő 270 százalékos vámemelés hírére.

A G7-es találkozót követően Trump nekiment Justin Trudeau-nak, aminek eredményéül összehozta a kanadai népet, akik Trudeau mögé álltak - írja a Guardian alapján a Syngenta Magyarország blogja.

Július elsejétől 12,8 milliárd USA dollár értékű vámeléssel vágott vissza Kanada az amerikaiak acél és alumínium vámemelésére. Az intézkedés kiterjed a mezőgazdasági termékekre is a narancslétől egészen a tejtermékekig.


fotó: Pixabay

A kanadai tejágazat a vámemelés nélkül is sikeresnek bizonyult. Korábbi évek adatai szerint a kanadai tehenészek átlagosan 0,79 kanadai dollárt kaptak egy liter tejért, míg amerikaik 0,49-et.

"Kanada 270 százalékos vámmal sújtja az amerikai tejterméket! Ezt elfelejtették megemlíteni! Ez tisztességtelen a farmerjeinkkel szemben!”

– olvasható Donald Trump twitter-oldalán.

Rendkívül szabályozott rendszerben munkálkodnak az átlagosan nyolcvan tehenet fejő családi gazdaságok. Így fenntartható szinten támogatja az árakat a hazai túltermelés és az import korlátozásával.

A kanadaiak felhívták arra a figyelmet, hogy országuk tejtermék fogyasztásának tizedét teszi ki az import, míg az amerikai belpiaci fogyasztása három százalékára korlátozza a tejtermékek behozatalát.

agrotrend.hu / blog.syngenta.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.