2022.05.24., kedd , Eszter, Eliza

Agrárpiac

2019. január 25. péntek • 09:13

Döntött az EU: mezőgazdasági termékekről nem tárgyalnak Trumpékkal

Ezzel csökkennek az élelmiszer-biztonsági kockázatok egy esetleges szabadkereskedelmi egyezmény során.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) üdvözli az Európai Bizottság (EB) által elfogadott javaslatokat az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi tárgyalásaival kapcsolatos irányelvekre vonatkozóan - közölte a kamara.


A tárgyalások megkezdéséhez az EU valamennyi tagországának beleegyezése szükséges - fotó: Reuters

A benyújtott tervezet az európai agrárium számára kedvező megállapodás lehetőségét tartalmazza, hiszen az Egyesült Államok követelései ellenére

az EU elkötelezte magát amellett, hogy nem hajlandó tárgyalni a mezőgazdasági termékekről.

Korábban már olvashatták az agrotrend.hu-n, hogy az unió készen áll megkezdeni a kereskedelmi tárgyalásokat az Egyesült Államokkal, amelyhez a szükséges tárgyalási irányelvekre vonatkozó javaslatokat már el is fogadta az EB.

A most elfogadott tárgyalási irányelvek két potenciális megállapodásra terjednek ki. Ez egyrészt egy kereskedelmi megállapodás, amely szigorúan az ipari áruk vámjainak felszámolására irányul.

Egy második megállapodás a megfelelőség-értékelésről szól, amely elősegítené a nem vámjellegű akadályok megszüntetése célkitűzésének kezelését, megkönnyítve a vállalatok számára annak bizonyítását, hogy termékeik megfelelnek a műszaki követelményeknek az Atlanti-óceán mindkét oldalán.

A szabadkereskedelmi egyezmény előkészítési szakaszában a köztestület többször is kifejtette az aggályait az esetleges liberalizáció okozta élelmiszer-biztonsági kockázatokkal kapcsolatban és szorgalmazta,

hogy az Európai Unió zárja ki a mezőgazdasági és az élelmiszeripari ágazatot a tárgyalásokból.

Donald Trump amerikai elnök és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság vezetője tavaly júliusban állapodott meg a kereskedelmi tárgyalások megkezdéséről, miután májusban az amerikai elnök úgy döntött, védővámokat vezet be az

  • EU-ból, 
  • Kanadából és Mexikóból

érkező acél-és alumíniumtermékekre.

Az EU akkor erre ellenvámokkal válaszolt.

Az EU már végrehajtotta a júliusi közös nyilatkozat számos aspektusát. Nevezetesen, az amerikai szójabab uniós importja 112 %-kal nőtt 2018. júliusától decemberéig, az előző év azonos időszakához képest.

Az Egyesült Államok jelenleg Európa fő szójabab-szállítója, és hamarosan tovább tudja majd bővíteni piacát, miután az EB döntést hozott az amerikai szójabab bioüzemanyagokra történő felhasználás engedélyezési folyamatának megindításáról.

Az EU számos olyan területet is azonosított, ahol az Egyesült Államokkal folytatott önkéntes együttműködés szabályozási kérdésekben gyors és jelentős eredményeket hozhatna.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.