2019.09.20., péntek , Friderika

Agrárpiac

2018. március 02. péntek • 09:31

Drágultak a tejtermékek és a gabonafélék

Olyan mértékű növekedés volt tapasztalható a főbb gabonafélék és a tejtermékek árában a nemzetközi kereskedelemben, hogy az összképet tekintve drágultak az alapvető élelmiszerek februárban, hiába csökkent a növényi olajok ára.

A FAO élelmiszerár-index 1 % fölött nőtt, miközben a világ gabonatermelése várhatóan ellenkező irányba mozog 2018-ban – tette közzé az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

A FAO élelmiszerár-index, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag nemzetközi árainak súlyozott értékéből számolt mutató, 1,1 %-kal volt magasabban januárhoz képest, de még így is 2,7 %-kal alacsonyabb szinten volt az egy évvel ezelőtti értékéhez képest.

A gabona árindexnél, melybe beletartozik a búza, rizs és egyéb szemes termények, mint a kukorica, folytatódott az emelkedő tendencia (2,5 %-kal) miután a kedvezőtlen időjárás az Egyesült Államokban az őszi gabona, Argentínában a kukorica terméskilátásait rontotta.

Ezzel együtt a FAO, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének szakértői visszafogottabban nyilatkoztak az idei várható gabonatermésről, ami még így is rekordnagyságú tartalékokat eredményezhet.

Összesítve, a tejtermékek 6,2 %-kal drágultak a vaj, sajtok és a tejpor magasabb jegyzése miatt. Az igény világszerte erős, miközben a kínálat, például Új-Zélandon, alacsonyabb a vártnál.

A húsárak lényegében nem változtak, bár a szárnyasok ára már a negyedik hónapja csökken, de ezt a szarvasmarha drágulása ellensúlyozta.

Az optimista piaci hangulatnak miatti 3,1 %-os csökkenésével a FAO növényiolaj-árindex az elmúlt másfél év legalacsonyabb értékét érte el. Az egyre nagyobb maláj és indonéz készleteknek köszönhetően a pálmaolajért jelentősen kevesebbet kellett fizetni.

A cukorárak kétéves negatív csúcson vannak az elmúlt hónap 3,4 %-os áresése után. Ebben közrejátszhat egyes nagy termelők, mint Thaiföld és India, termelésbővítése, továbbá a piac pozitív reakciója az európai uniós termelés megugrására, ahol egyszerre értek el nagyobb termésátlagot és bővítették a cukorrépaföldeket.

agrotrend.hu / FAO

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.