2023.03.28., kedd , Gedeon, Johanna

Agrárpiac

2017. november 10. péntek • 11:17

Egy éve élesedett a somogyi borstratégia - szemlén sorakoztak a dél-balatoni nedűk

A Somogy Megyei Önkormányzat, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége Somogy Megyei Képviselete közös szervezésében összehozták a keresletet a kínálattal, hiszen borászatok és vendéglátósok találkoztak az I. Somogyi Borszemlén.

– Megyeszerte és Kaposváron is kicsi az éttermek választéka balatoni borokból – mondta Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke. – Ezzel a rendezvénnyel az a célunk, hogy a borászok személyesen találkozhassanak a gasztronómia képviselőivel – írja a Somogy megyei hírportál.

A szervezők abban bíznak:

a személyes kapcsolatok által gyümölcsöző üzletek köttethetnek.

- Nekem szilárd meggyőződésem, hogy nem ismerik igazán a somogyiak a dél-balatoni borokat – mondta Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) somogyi elnöke. – Egy fontos marketing kampányt kezdtünk el a nyáron, reméljük a nap végén minden borász elégedetten távozik.

fotó: sonline.hu

Kertész Rezső, a KISOSZ megyei elnöke kiemelte: a somogyi borstratégia jelentős eredményeket hozott. – A felméréseink szerint már az idei nyáron a hozzánk tartozó vendéglátósok ötven százaléka foglalkozik somogyi borral. Így Makkos Péter, fonyódi étterem-tulajdonos is fontosnak tartja, hogy helyi bort is rendelhessen a vendég. – Ma már a bőség zavara nálunk a balatoni borokból – mondta. – Nehéz helyzetben vagyok, mert sok borászt személyesen is jól ismerek, ám az itallapunk véges.

A Légli Szőlőbirtok harminc éve az elsőként alakult a Balatonboglári Borvidéken. Légli Ottó elmondta: lokálpatriótaként sokszor nehezen élte meg, hogy a boraik Győrben, Kecskeméten ismertebbek, mint Kaposváron.

fotó: sonline.hu

– Ezzel bizonyosan a környéken dolgozó kollégák is egyetértenek – fogalmazott a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke.

- Azzal is tisztában kell lenni, hogy ha feldolgozatlanul kerül ki a szőlő a borvidékről, az nem fogja tudni eltartani a borászatokat.

Az ország borvidékeit megvizsgálva a balatonboglári az egyik, ahol ilyen magas arányban alapanyagként kerül ki a szőlő, tette hozzá a balatonboglári borász.

Erre jelenthet megoldást a somogyi borfeldolgozó megépítése, amely jelenleg a tervezés utolsó fázisában van, számolt be róla Gombos Sándor az első Somogyi Borszemlén.

agrotrend.hu / sonline.hu

Agrárállások
  • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.