– Megyeszerte és Kaposváron is kicsi az éttermek választéka balatoni borokból – mondta Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke. – Ezzel a rendezvénnyel az a célunk, hogy a borászok személyesen találkozhassanak a gasztronómia képviselőivel – írja a Somogy megyei hírportál.
A szervezők abban bíznak:
a személyes kapcsolatok által gyümölcsöző üzletek köttethetnek.
- Nekem szilárd meggyőződésem, hogy nem ismerik igazán a somogyiak a dél-balatoni borokat – mondta Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) somogyi elnöke. – Egy fontos marketing kampányt kezdtünk el a nyáron, reméljük a nap végén minden borász elégedetten távozik.
fotó: sonline.hu
Kertész Rezső, a KISOSZ megyei elnöke kiemelte: a somogyi borstratégia jelentős eredményeket hozott. – A felméréseink szerint már az idei nyáron a hozzánk tartozó vendéglátósok ötven százaléka foglalkozik somogyi borral. Így Makkos Péter, fonyódi étterem-tulajdonos is fontosnak tartja, hogy helyi bort is rendelhessen a vendég. – Ma már a bőség zavara nálunk a balatoni borokból – mondta. – Nehéz helyzetben vagyok, mert sok borászt személyesen is jól ismerek, ám az itallapunk véges.
A Légli Szőlőbirtok harminc éve az elsőként alakult a Balatonboglári Borvidéken. Légli Ottó elmondta: lokálpatriótaként sokszor nehezen élte meg, hogy a boraik Győrben, Kecskeméten ismertebbek, mint Kaposváron.
fotó: sonline.hu
– Ezzel bizonyosan a környéken dolgozó kollégák is egyetértenek – fogalmazott a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke.
- Azzal is tisztában kell lenni, hogy ha feldolgozatlanul kerül ki a szőlő a borvidékről, az nem fogja tudni eltartani a borászatokat.
Az ország borvidékeit megvizsgálva a balatonboglári az egyik, ahol ilyen magas arányban alapanyagként kerül ki a szőlő, tette hozzá a balatonboglári borász.
Erre jelenthet megoldást a somogyi borfeldolgozó megépítése, amely jelenleg a tervezés utolsó fázisában van, számolt be róla Gombos Sándor az első Somogyi Borszemlén.
agrotrend.hu / sonline.hu