2020.07.14., kedd , Örs, Stella

Agrárpiac

2017. október 30. hétfő • 11:13

Egyensúlyban a tejpiac - az olcsó import helyét magyar termékek vették át

Az ágazat konszolidációjához az adóhatóság intézkedései is hozzájárultak. A hatóságok és a szakmai szervezetek együttműködése sikeres, a NAV az elmúlt hónapokban számos bejelentés alapján szűrte ki az áfacsalással érintett dobozos tejeket a piacról.

Bár egy éve még az egész Európai Uniót sújtó válság határozta meg a hazai tejpiac alakulását, mára egyensúlyi helyzet alakult ki az ágazatban – írja a Magyar Idők. Korábban a külpiacokról dömpingáron tömegével érkező áru tartotta óriási nyomás alatt a magyar tejtermelést, ez a folyamat azóta enyhült, a beszállított tej mennyisége csökkent az elmúlt hónapokban – derült ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter képviselői kérdésre adott írásbeli válaszából.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a dobozos tej behozatala 2017 első felében gyakorlatilag megegyezett a kivitellel, az import 4 százalékkal csökkent, míg az export 84 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az árak is emelkedtek, a tej és a tejtermékek kivitelének árbevétele 36 százalékkal, az import értéke pedig 20 százalékkal nőtt 2017 első fél évében 2016-hoz viszonyítva.

A tárcavezető nagy sikernek értékelte, hogy tavaly a boltok polcait már 83 százalékban hazai előállítású dobozos tejjel töltötték fel a kereskedők, míg 2011-ben ez az arány csak 15-20 százalék volt.

Az elmúlt években épp az okozta a legnagyobb problémát a hazai tejpiac szereplőinek, hogy a kereskedelmi láncok többsége olcsó, külföldi UHT tejet kínált, míg magyar áru elhanyagolható mennyiségben került a boltokba, jóval magasabb áron.

A miniszter szerint a kialakult egyensúlyi helyzet részben annak köszönhető, hogy a válság elmúltával jelentősen csökkent a piacát kereső tej mennyisége az unióban, a nagy európai tejtermelő gazdaságok jellemzően Kínába szállítják termékeiket. Emellett a kormányzati intézkedések és a hazai hatósági munka is hozzájárult ahhoz, hogy egyre kevesebb gyanúsan olcsó importtej kerül az országba.

fotó: MTI

– A Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz az elmúlt időszakban számos bejelentés érkezett a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács részéről. A bejelentés alapján indokolt intézkedéseket a NAV megtette – közölte Fazekas Sándor. Jelezte: a kormány törekvései nemcsak a fogyasztásnak, hanem a gazdaság fehéredésének is jót tesznek. Reményei szerint hamarosan a magyar tejtermékek lesznek túlsúlyban a boltok polcain.

- A kabinet és a szaktárca minden legális eszközt bevet annak érdekében, hogy az ágazatot megóvja a válságtól és megőrizze a jövőbeni perspektíváit. A költségvetési támogatás, a szabályozás és jogalkotás komplex lehetőségeit maximálisan kihasználva továbbra is célunk a hazai tejelőállítás és tejpiac egészséges szerkezetének megőrzése, a tej- és tejtermékek fogyasztói árának elfogadható szinten tartása

– jegyezte meg.

Ez utóbbit részben a forgalmi adó csökkentésével érnék el. A friss tej ma már az ötszázalékos áfakörbe tartozik, a cél pedig az, hogy a kedvezményes adókulcs minél több tejtermékre kiterjedjen. Az áfacsökkentés lehetőségéről a tárca folyamatosan egyeztet a kormányzaton belül és a szakmai szervezetekkel, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával is.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.