2023.06.09., péntek , Félix

Agrárpiac

2017. november 28. kedd • 08:04

Egyre nagyobb Kína iránt a magyar termelők érdeklődése

Kína a tizedik legfontosabb kereskedelmi partnerévé vált Magyarországnak, hiszen a keleti országba irányuló magyar export tavaly meghaladta az 500 milliárd forintot, amelyben komoly tényező a mezőgazdaság és az élelmiszeripar – fogalmazott Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter Kína, valamint 16 kelet-közép-európai ország gazdasági és kereskedelmi fórumának mezőgazdasági szekcióját megnyitó beszédében.

„A magyar termelők érdeklődése egyre nagyobb Kína iránt, mivel az elmúlt öt évben megtízszereződött az agrárexport: 2011-ben még 6,5 millió eurót, míg 2016-ban már 73 millió eurót tett ki a kivitel értéke”- jelentette ki a földművelésügyi tárca vezetője a Világgazdaság beszámolója alapján.

Fazekas Sándor szerint az előzetes adatok alapján ráadásul idén tovább nő a Kínába irányuló agrárexport, amely mintegy 25 százalékos növekedést fog elérni. A miniszter hozzátette: Magyarország eredményeihez jelentősen hozzájárult, hogy

Közép- és Kelet-Európa nemzetei közül ma hazánk rendelkezik a legtöbb termékcsoportra – sertés, liba, kacsa, marha és nyúlhús, valamint tejtermékek – vonatkozó kiviteli engedéllyel Kínába.

„Nagyon fontosnak tartjuk az „Egy övezet, egy út” stratégia mentén szerveződő együttműködést, és bízunk benne, hogy Magyarország központi elhelyezkedése a közép-kelet-európai régióban, valamint előnyös földrajzi pozíciója Nyugat-Európa és Kína között komoly lehetőségeket tartogathat nem csupán a kétoldalú kereskedelemben, de a regionális kereskedelem logisztikai megoldásai tekintetében is” – hangsúlyozta Fazekas Sándor. Hozzáfűzte, Kína egy hatalmas piac, így egyértelmű, hogy a régió országainak össze kell fognia. „Külön-külön is elérhetünk eredményeket, de közösen több mint 100 milliós piacot jelentünk” – jelentette ki.

A miniszter elmondta azt is: a kezdeményezések is mutatják, hogy Kína fejlődése Közép- és Kelet-Európa számára nagy lehetőséget jelent, mert

a kínai piac igényli a térség hagyományosan kitűnő élelmiszereit, valamint azt az innovációt is, amiben mindig is élen jártunk.

Fazekas Sándor szerint kiemelt érdekünk, hogy a jövőben olyan fenntartható mezőgazdaságot alakítsunk ki, amelyben az ökológiai, ökonómiai társadalmi szempontok egyaránt érvényesülnek. „A mezőgazdaság digitalizálása ezt tökéletesen kielégíti” – tette hozzá a miniszter. Példaként a precíziós gazdálkodást, dróntechnológia használatát, valamint a komplex vállalatirányító rendszereket említette. Úgy véli, hogy ezek használatával a költségek csökkenthetőek, a melléktermékek, valamint a hulladék aránya is a lehető legalacsonyabban tartható.

Felhívta a figyelmet,

  • meg kell tanulni az internetes piac elvárásait,
  • reagálni kell a fogyasztói igények változásaira
  • és az új e-kereskedelmi hullám következményeire.

Kiemelte, hogy

országaink nem versenyezhetnek mennyiségben a legnagyobb államokkal, ezért csak minőségi termékeinkre, innovációs képességünkre valamint az összefogásra támaszkodhatunk.

Szerinte ennek a megteremtése nem csak az államok feladata, hanem a magánszféráé is, ahol korlátok nélkül rendelkezésre áll az innováció és a tőke. „Magyarország ösztönzi a magánszféra szerepét Kína és a közép- és kelet-európai államok kapcsolatában, és célunk, hogy ezen a területen vezető szerepet töltsünk be” – mondta a földművelésügyi miniszter.

Az agrárexportnak szilárd alapot nyújt a hatóságaink közötti szoros együttműködés. „A számok mögött ott van az eddig folytatott közös munkánk, amellyel tovább fejlesztettük a két ország agrárdiplomáciai kapcsolatait mind a kereskedelem, mind pedig a kutatási együttműködés terén” – hangsúlyozta a miniszter a FM tájékoztatása alapján.

A budapesti Papp László Arénában rendezett fórumon agráripari cégek és intézmények írtak alá megállapodást kínai partnerekkel. A szaktárca közleménye szerint a miniszter annak a véleményének is hangot adott, hogy ismerve a közös célokat, országaink intézményei, politikai és üzleti szereplői között egyre több megállapodás jöhet létre.

„Mindkét ország államigazgatási és gazdasági szereplőinek további erőfeszítéseket kell tenniük, annak érdekében, hogy a kínai és a magyar vállalatok, intézmények minél bővebb tartalommal tudják megtölteni a kormányok által létrehozott kereteket” – hangsúlyozta a miniszter. Fazekas Sándor beszédét követően ünnepélyes aláírási ceremónia keretében 6-6 magyar és kínai vállalat, illetve intézmény kötött együttműködési megállapodást.

agrotrend.hu / FMvg.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.