2020.07.08., szerda , Ellák

Agrárpiac

2015. december 02. szerda • 13:04

Egyszerűsödik és bővül a földhitel-program

A Kormány a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. elsőkörös tapasztalatai alapján arról döntött, hogy tovább javít a földhitelhez jutás feltételein, és kibővíti a hiteligénylés lehetőségét.

fotó: 123 RF

Az MFB az árverések megindulását követően több érdekképviselettel és gazdaszervezettel egyeztetett az NHP-MFB földhitelről, nyilvános fórumokon találkozott a földművesekkel, válaszolt a gazdák felmerülő kérdéseire, és meghallgatta visszajelzéseiket.

Az egyik változás, hogy az elővásárlási jogával élni kívánó gazdáknak nem kell részt venniük az árverésen ahhoz, hogy hitelt igényelhessenek. Egy másik ésszerűsítés szerint a hitelfelvételnél annak a földművesnek is csak 10 százalék önerővel kell rendelkeznie, aki az árverezett föld használati jogával bíró mezőgazdasági vállalkozásnak legalább 25 százalékban tulajdonosa. Kevesebb önerő mellett juthat hitelhez tehát, aki a föld haszonbérlője, vagy arra már megkötött jövőbeni szerződéssel rendelkezik, a művelésére megbízási szerződése van, vagy a földhasználati joggal rendelkező társaságnak legalább negyedrészben tulajdonosa. Minden más esetben az önrész a vételár 20 százaléka.

A Budapest Bank fiókhálózatában elérhető NHP-MFB földhitel iránt fokozott az érdeklődés. Az összes kiadott hitelígérvény összege már meghaladta a 170 milliárd forintot. A ténylegesen folyósított hitelek összege ugyan szintén magas, de a kiadott hitelígérvények összegénél alacsonyabb lesz, mivel az egyes földrészletekért több földműves is versenybe száll, és az igénylést benyújtók közül végül többen kevesebb hitelt vesznek fel, vagy egyáltalán nem is folyamodnak kölcsönért.

agrotrend.hu / Miniszterelnökség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.