2022.06.27., hétfő , László

Agrárpiac

2017. március 13. hétfő • 08:26

Együtt a piacon - „a formájától függetlenül a kulcsszó az együttműködés”

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idei évi célkitűzése, hogy országos, többhelyszínes roadshow keretében tájékoztassa a tagokat az együttműködésben rejlő lehetőségekről, pozitív tapasztalatokról.

A Vidékfejlesztési Program különösen támogatja az együttműködést, az összefogást: legyen az több mikrovállalkozás, egy REL tagjai vagy termelők, akik együtt jelennek meg a piacon. Támogathatók a termelői csoportok és szervezetek létrehozása is: ezek kis- és középvállalkozóként működhetnek, tagjaik mezőgazdasági termelők, erdőgazdálkodók, illetve rövid ellátási lánc együttműködés termelői lehetnek.

A formájától függetlenül a kulcsszó az együttműködés, mely során olyan csoportok támogathatók, melyekben legalább öt mikrovállalkozás vesz részt. A REL újonnan létrejövő csoportkonzorciumot is alapíthat legalább ötfős létszámmal. Fontos, hogy a REL esetében nagyon sok ráépülő lehetőség is van a csoporttagok számára: például külön keretből igényelhetnek támogatást a borászati fejlesztésre, és előnyben részesülnek akkor is, ha például mezőgazdasági kisüzemek fejlesztésére pályáznak.

A rövid ellátási láncok fejlődése tapasztalható, melynek lényege, hogy a termelő és a fogyasztó között egy köztes szereplő segíti a termékek szállítását, csomagolását, kiszerelését, tárolását és átadását. Fontos, hogy ez a köztes szereplő nem kereskedő, hanem az együttműködésen alapuló termelői értékesítő csoport megbízottja. Tehát lehet egy raktár, non-profit szervezet, egyház, szolgáltatóház, feldolgozópont, stb. Ezen együttműködések nagy segítséget jelentenének a helyi termékek közétkeztetésben való megjelenésében is.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idei évi célkitűzése, hogy országos, többhelyszínes roadshow keretében tájékoztassa a tagokat az együttműködésben rejlő lehetőségekről, pozitív tapasztalatokról.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.