2020.04.08., szerda , Dénes

Agrárpiac

2017. szeptember 22. péntek • 15:53

Eladhatatlanná válik a magyar sertés, ha megérkezik a pestis

„Van-e esélye a magyar sertéságazatnak az afrikai sertéspestissel szemben? címmel rendeztek tanácskozást az OMÉK keretében. A betegség esetleges hazai megjelenése komoly következményeket hozhat.

– A sertéságazat a magyar mezőgazdaság stratégiai részterülete, amit az is jelez, hogy a 2010-es 6 milliárd forintról mára az ágazat támogatása 17,1 milliárd forintra nőtt – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vásáron és Kiállításon megrendezett sertéstartói és -tenyésztői konferencián.

A pénteki eseményen a tárcavezető kiemelte: míg a sertésválság nyomán egyes országokban 20-25 százalékkal csökkent a sertéslétszám, addig

Magyarországon az ágazat kibocsátása 6,1 százalékkal nőtt, és a vágóhidak teljesítménye is több mint 5 százalékkal bővült.

Jelezte, hogy az általános forgalmi adó csökkentésének hatására az egy főre eső évi sertéshúsfogyasztás 1 kilogrammal 25-28 kilogrammra nőtt  Magyarországon.

A sertéshús-fogyasztás növekedése ellenére még így is elmaradunk az uniós 32 kilogrammos átlagtól - fotó: pixabay.com

– Magyarországon a sertéságazat helyzete stabil, megfelelőek a piaci körülmények és az átvételi árak is – mondta Horváth István, a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének (MSTSZ) elnöke a tanácskozáson. Megjegyezte, a helyzet javulása az évtized elején kezdődött, amikor elkészült az ágazati stratégia, és ennek nyomán fejlődésnek indult.

Ennek első lépése volt az élősertés és a félsertés áfájának csökkentése, majd a sertés-tőkehús áfájának csökkentése. Ennek hatására fehéredni kezdett az ágazat, amelyben korábban mintegy 40 százalék volt a becslések szerint a feketegazdaság aránya. Szerinte ágazat növekedési pályára állását az is jelzi, hogy

korábban 170-180 ezer volt az anyakocák száma, mára ez a létszám eléri a 210 ezret. Így 3 millió felett van a sertésszám.

Hozzátette ugyanakkor, hogy az afrikai sertéspestis megjelenése az ország keleti határán rendkívül súlyos gondot okoz mind a sertéstartóknak, mind a -feldolgozóknak. 

– Amennyiben Magyarországon is megjelenik az afrikai sertéspestis, úgy 25-30 százalékkal eshet vissza a magyarországi sertések száma becslések szerint. Ezt mindenképpen meg kell akadályozni, mert nemcsak a sertéstartóknak okozna gondot a betegség, hanem a feldolgozóknak is, mivel a magyar sertéshúst kitiltanák a betegség miatt a távol-keleti piacokról, így nem lehetne szállítani magyar sertéshúst sem Kínába, sem Dél-Koreába, sem pedig Japánba. Ez pedig azt jelentené, hogy a magyar sertésállomány mintegy 30-35 százaléka, 1,2 millió sertés gyakorlatilag eladhatatlanná válna, és a belföldi piacon megjelenve ez a mennyiség túltermelési válságot, jelentős árcsökkenést okozna – tette hozzá Horváth István.

Ezért a MSTSZ a közelmúltban kialakított egy megelőzést szolgáló javaslatcsomagot, aminek része, hogy

az ukrán határon kerítéssel védjék a magyar területet annak érdekében, hogy a vaddisznókkal ne kerülhessen be az országba a kórokozó. Emellett szigorú állategészségügyi rendszabályokat kezdeményeznek a keleti országhatáron, és a határellenőrzéseknél is szigorú élelmiszer-ellenőrzés bevezetését javasolják.

Az elnök szerint a gazdálkodók az állattartó telepek korszerűsítéséhez támogatást is igénybe vehetnek, így a következő két évben akár 30-40 százalékkal is nőhet a sertéslétszám Magyarországon –  úgy vélte, ezt akadályozhatja meg, ha az afrikai sertéspestis kórokozója bekerül az országba.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.