2022.06.29., szerda , Péter, Pál

Agrárpiac

2017. augusztus 16. szerda • 14:47

Elengedhetetlen a nyers tej felvásárlási árának növelése

A piaci folyamatok hatására jelentős mértékben emelkedett a nyerstej ára az Európai Unióban és a környező országokban. Magyarországon viszont stagnálás tapasztalható, ezért egyre növekszik a hazai nyerstej-kivitel. Az alapanyag itthon tartásához elengedhetetlen a hazai felvásárlási árak emelése – hangzott el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett tejágazati egyeztetésen.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tejágazati egyeztetést tartott a tejtermelők, -feldolgozók, -kereskedők és a kiskereskedelmi áruházláncok képviselőinek részvételével. A NAK azzal, hogy a termékpálya valamennyi szereplőjét tagjai között tudhatja, az ágazatban tapasztalható problémák kezelésében kulcsszerepet játszik.

Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója beszámolójában elmondta:

az elmúlt két évben kínálati piaccal néztek szembe az európai uniós tejtermelők, a jelentős túltermelés hatására pedig drasztikusan csökkenni kezdett a nyerstej ára.

Az alacsony árak miatt számtalan európai termelő felhagyott tevékenységével.

fotó:Pixabay

2017. január-májusban az Európai Unióban (EU) számottevően visszaesett a nyerstej-beszállítás a tavalyi év azonos időszakához képest, emellett a tejzsír alapú tejtermékek mennyiségének csökkenése volt megfigyelhető. Ezzel párhuzamosan viszont az ilyen jellegű termékek iránti kereslet folyamatosan bővül: a vajat egészségügyi szempontból „rehabilitálták”, a fogyasztók „természetes” eredetű termékként tekintenek rá, fogyasztása világszerte divatossá vált.

Ennek következtében az európai tejzsír (vaj, tejszín) árak évtizedes rekordokat döntögetnek ezekben a hetekben.

Az európai vajtermelés éves bázison 6 százalékot esett, miközben az EU-s vajkészletek gyakorlatilag eltűntek.

A Föld déli féltekén tapasztalt kedvezőtlen időjárás, az EU dinamikus kínai vajexport-növekedése is nagyban hozzájárul a soha nem látott tejzsír-árakhoz. Ez a folyamat begyűrűzött a nyerstej-piacra is, az olasz és holland spot (azonnali) piaci árak 2017. augusztusra meghaladták a 43-44 eurocentet (130-133 forint) kilogrammonként.

Eközben a hazai nyerstej átlagár 2017. január óta a 90-92 forintos sávban stagnál, ami a hazai nyerstej-kivitel növekedéséhez vezet. Ahhoz, hogy az alapanyag Magyarországon maradjon, elengedhetetlen a nyerstej-árak rendezése – tette hozzá Harcz Zoltán.

fotó:MTI

Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a tejágazati megbeszélésen elmondta, hogy

erősíteni kell a beszállítói pozíciókat, ugyanakkor a hazai árualap megvédése elképzelhetetlen a termékpálya valamennyi szereplőjének összefogása nélkül.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke eredményesnek ítélte a megbeszélést. Kihangsúlyozta, hogy a tejtermelőknek, a feldolgozóknak, a kis- és nagykereskedőknek, illetve a fogyasztóknak egyaránt érdeke, hogy a hazai tejágazat stabil maradjon.

Amennyiben a jövőben kizárólag import termékek lesznek a piacon, nem lesz ráhatásunk a tejágazat stabilitásába beleszólni

– tette hozzá.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.