FÓKUSZBAN

Ezek a könnyítések a termeléshez kötött támogatásoknál

Ezek a könnyítések a termeléshez kötött támogatásoknál

A 2018. évi egységes kérelem benyújtásakor az elektronikus ...

A monília miatt az idén is fel kell venni a permetezőgépet

A monília miatt az idén is fel kell venni a permetezőgépet

Elsőként a virágzó kajszira figyeljünk. De ugyanígy fertőzi ...

Algafix®, a magyar biostimulátor

Algafix®, a magyar biostimulátor

A biostimulátorok használata egyre jobban terjed világszerte. ...

Agrárpiac

2017. november 10., péntek • 15:17

Élénk kereslet mutatkozik az európai cukor iránt

Miután az Európai Unió feloldotta az cukortermelésre és exportra vonatkozó kvótát, egészen váratlan helyekről is érkezik kereslet az európai cukor iránt. Még Haitin is vannak vásárlók, noha az ország egykor a karibi térség legfontosabb termelője volt.

Az európai cukortermelő vállalatok minden új keresletnek örülhetnek, érkezzen az Haitiről vagy Sierra Leonéból. Amellett pedig, hogy a világ legnagyobb cukortermelőjének számító Suedzucker, illetve legfőbb európai riválisa, a Nordzucker jól járnak, a fogyasztók sem panaszkodhatnak – írja az Investor.

A fehér cukor árfolyama ugyanis ebben az évben 27 százalékot csökkent a londoni kereskedésben.

Mindez azt követően következett be, hogy az Európai Unió feloldotta a cukortermelésre és exportra vonatkozó kvótát – írja a Bloomberg.

foto: bloomberg.com

Manapság a piac igen élénk, és jelentős kereslet van az európai fehér cukorra – mondta a Nordzucker vezérigazgatója, Hartwig Fuchs. Hozzátette, jelenleg ez a régió biztosítja a legolcsóbb kínálatot.

Nem meglepő tehát, hogy az International Sugar Organization szerint az EU részesedése a globális exportból megduplázódhat (közel 5 százalékra nőhet) ebben a szezonban. Noha az Unió igyekszik majd megtartani az olyan hagyományos piacait, mint Izrael, Egyiptom, Norvégia vagy Svájc, az elmúlt hetekben olyan országok is bejelentkeztek az európai cukorért, mint Kamerun vagy Mauritánia.

Ennél is érdekesebb azonban, hogy a Suedzucker úgy értékesít cukrot Haitinek, hogy az ország egykor a világ egyik vezető termelője volt, ráadásul földrajzilag elég közel van olyan cukortermelő országokhoz, mint Jamaica vagy Belize. A furcsának tűnő helyzet mögött nagyrészt az áll, hogy

az európai cukor sokkal kedvezőbb árakon forog, mint a versenytársaké.

Ezekkel a nyomott árakkal pedig igen nehéz jelenleg versenyezniük a külföldi termelőknek.

Hosszú távú tervek

Ezzel párhuzamosan az euróval szembeni gyenge dollár visszafogta az európai cukortermelők nyereségeit, ami egyre nagyobb nyomást jelent a gyengébben teljesítő vállalatok számára. Fuchs úgy véli,

a farmerek akár már 2019-ben elkezdhetik drasztikusan visszavágni a kitermeléseiket.

Mindemellett a vezérigazgató úgy számol, akár 2019-ig is eltarthat, amíg a piac valóban talpra áll. A Nordzucker azonban a jövőbeni, Európán kívüli fejlődésre készül, és nagy lendülettel keresik a terjeszkedési lehetőségeket Afrikában és Dél-Amerikában.

agrotrend.hu / investor.hu