2022.06.29., szerda , Péter, Pál

Agrárpiac

2016. augusztus 19. péntek • 08:47

Elfordulhatnak a tejtermelők a hazai piactól

A hazai nyerstej-árak csökkenése júliusban is folytatódott, az átlagár az EU rangsorában a huszonötödik helyet foglalja el – közölte a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A júliusi 65,90 forintos kilónkénti hazai felvásárlási ár tizenkét százalékkal alacsonyabb, mint a tavaly júliusi 74,51 forint.

A terméktanács jelezte: Európában az azonnali piaci nyerstej-árak 2016 áprilisában érték el mélypontjukat, azóta hónapról hónapra emelkednek. A nyers tej azonnali piaci ára 2016 augusztusában negyvennégy százalékkal volt magasabb az áprilisinál.

A hazai nyers tej kiviteli ára júliusban 80,15 forint volt kilónként, ami már negyvenhárom százalékkal magasabb, mint az áprilisi ár.

Fotó: 123RF

Ha a mostani trend fennmarad, akkor fennáll a veszély, hogy a hazai tejtermelők akár szerződést is bonthatnak a hazai feldolgozókkal, elviszik a tejet Magyarországról, és akár ellátási gondok is lehetnek. A hazai tejtermelők „életben tartásához” a nyers tej, illetve az átadási árak rendezése nem tűr halasztást - jelezte a terméktanács.

agrotrend.hu / magyarhirlap.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.