2020.02.25., kedd , Mátyás

Agrárpiac

2017. április 12. szerda • 08:54

Eltűnt a lengyel csirke - a hazai árát most hajtja a versengés

A csirkepiacon pörög a kereslet. Az árak a csökkenés után ismét az emelkedés útján haladnak. Az eddigi alacsony felvásárlási árakat az olcsóbb takarmánnyal kompenzálták a gazdák.

Bár az elmúlt hónapokban folyamatosan csökkent a csirkehús ára a hazai piacon, a visszaesés a múlt héten megállt, a következő időszakban pedig kisebb áremelkedésre számítanak a piaci szereplők.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet statisztikája szerint a vágócsirke termelői ára március végén kilónként 246 forint volt, ami egy kicsivel alatta marad az egy héttel korábbi szintnek, az előző évhez viszonyítva viszont több mint 6 forinttal alacsonyabb. A feldolgozók átadási árai is csökkentek, a kereskedelembe az egész csirke március végén 437,5 forintos kilónkénti áron került be, míg egy éve 482 forintot fizettek a feldolgozóknak. A csirkecomb ára egy év alatt 31 forintot csökkent, 417-ről 386 forintra, míg a csirkemell az ezer forintot meghaladó kilós árról 980 forintra esett vissza.

Fotó:MTI

Bárány László, a Magyar Broilerszövetség elnöke, a Master Good Kft. tulajdonosa a Magyar Időknek azt mondta: a húsvét előtti keresletélénkülés a piaci árakon is meglátszik, ráadásul a korábban jelentős árletörő hatással bíró olcsó lengyel csirke is eltűnt a piacról. A visszaesés így a napokban megtorpant, lassú áremelkedés indulhat el. Az árakat felfelé hajtja az is, hogy az üzletláncok egymással versengve próbálják biztosítani húsvét előtt a megfelelő mennyiségű csirkehúst a boltokban. – Jelenleg is élőalapanyag-hiánnyal küzdünk. Ha másfélszeresére növelnénk a feldolgozást, azt is gond nélkül el tudnánk adni – mondta.

A húsvét egyébként is egyfajta vízválasztó a hazai baromfiágazatban. Az ünnepek után ugyanis a sertés helyett sok helyen gyakrabban kerül csirkehús az asztalra, a hosszú hétvégék és az egyéb ünnepek pedig tovább növelik a keresletet. – A feldolgozók az év első három hónapjában gyakorlatilag profit elérése nélkül dolgoztak, így most elindulhat a visszarendeződés – hívta fel a figyelmet a szakember.

Fotó:MTI

Az eddigi alacsony felvásárlási árakat a gazdák az olcsóbb takarmánnyal tudták kompenzálni, így nagyobb gondot nem okozott az áresés – ezt már Földi Péter, a Baromfi Terméktanács szaktanácsadója mondta. Az alacsonyabb árakat részben az uniós túltermeléssel magyarázta, ami főként a Dél-Afrikában bevezetett védővám számlájára írható. Az intézkedés komoly korlátozást jelent, korábban ugyanis az unióból és hazánkból is nagy mennyiségű csirkehús került az afrikai piacra.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.