2020.01.19., vasárnap , Fábián,Sebestyén

Agrárpiac

2019. július 11. csütörtök • 12:41

Emelkedett a szamóca ára

A kínai kereskedők fagyasztott szamócára vonatkozó első árajánlatai a tavalyi szint felett vannak, a megnövekedett termelési költségek és a belföldi kereslet miatt.

Az American 13 és a Honey fajtákból készített gyorsfagyasztott szamóca a 25/35 mm méret esetén 1 600 USD/tonna, míg a 15/25 mm nagyságúak 1 800 USD/tonna C&F paritáson európai kikötői áron keltek el, csak néhány kereskedő jelentett e szint fölött, 1,95 USD/kg tartományban. Más fajtákat alacsonyabb árakon értékesítettek; körülbelül 1200-1700 USD/tonnáért. Az árak nagyjából 100-150 USD/tonnával olcsóbbak a szezon kezdetéhez viszonyítva - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A kínai szamócának jelentős mértékben megemelkedett az ára - fotó: pixabay.com

Az American 13 és Honey fajták magas árai a kevesebb betakarított mennyiségnek köszönhető, mivel e két fajtát érintette legkedvezőtlenebbül az időjárás. Az országbeli jelentések szerint az esőzések és az alacsonyabb hőmérséklet 20-30% közötti terméscsökkenést hozott a tavalyi évhez képest. – A magas árak fő okai az ültetés és a feldolgozás magas költségei, továbbá az a tény, hogy a kínai munkaerő is egyre drágább lesz – jelentette egy szakértő az országból.

Jelenleg, a belföldi piac csendes, és a megrendelések főként a fagyasztva szárított termékekre érkeznek, úgy gondolják, hogy a gyorsfagyasztott American 13 és a Honey fajták ára 1500-1650 USD/tonna közti tartományban marad.

Az elmúlt néhány idényben, az árszinteket a belföldi kereslet fokozatos növekedése befolyásolta, ami jelenleg elnyeli a nyersanyag-ellátás 30-35%-át, melyek korábban exportra kerültek. A kínai fagyasztott szamóca fő célpiacai Oroszország, Japán és a kelet-ázsiai országok. Mivel 2014 óta az európai import drasztikusan csökkent, a Lengyelországból érkező olcsóbb gyümölcs csökkentette a kínai eredetű áru iránti keresletet.

Legutóbb pedig a rovarirtó szerek használata, a gyümölcsfajták jellemzői, az árstabilitás és az élelmiszerbiztonság lassan átirányították a vásárlókat más piacok felé.

Ennek köszönhetően a 2019 márciusában végződő 12 hónapos időszakban a kínai fagyasztottszamóca-export 18%-kal csökkent, amíg a versenytársak, mint Marokkó, Egyiptom és Spanyolország teret nyert az európai piacon, de olyan területeken is, ahol addig főként Kínával folyt a kereskedelem, mint például Oroszország és Németország, ahol Egyiptom vette át a beszállítást.

Ugyanakkor a fagyasztott szamóca importja az országban 57%-kal nőtt éves szinten nézve, bizonyítva a magasabb belföldi keresletet és a szezonális fagy által okozott nyersanyaghiányt.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.