2021.06.23., szerda , Zoltán

Agrárpiac

2018. december 11. kedd • 11:25

Enyhén emelkedhet a mezőgazdaság idei kibocsátása

Meghaladhatja a 2600 milliárd forintot, ezzel újabb rekordszintet érhet el.

A magyar mezőgazdaság több szempontból sikeres évet zár idén. A növekedést elsősorban a szántóföldi növénytermesztés, a gyümölcstermesztés, illetve a baromfiágazat alapozta meg.

A kukorica mennyisége 10 százalékkal több, mint 1 éve - Kép: Pixabay

A kibocsátás enyhén emelkedhet, meghaladhatja a 2600 milliárd forintot, ezzel újabb rekordszintet érhet el. Kukoricából 7,4 millió tonna került a magtárakba, amely 10 százalékkal több, mint egy éve. A búza termésmennyisége 5,2 millió tonna volt, megegyezik az előző évivel. A 988 ezer tonnás repcetermés 5,2 százalékkal haladta meg az előző évi szintet. A gyümölcstermesztésben meghatározó alma mennyisége az idén meghaladta a 750 ezer tonnát, ami közel másfélszerese a 2017. évinek. Meggyből pedig 80-85 ezer tonna termett, ez szintén jelentősen felülmúlja az előző évi szintet.

Az alma mennyisége közel másfélszerese a 2017. évinek - Kép: Pixabay

A legtöbb állattenyésztési ágazat termelése is nőtt 2018-ban, a baromfiágazatban pedig a madárinfluenza hatásának kifutása figyelhető meg. A vágóhidak baromfivágása január-októberben élősúlyban 13 százalékkal bővült, ezen belül a kacsa- és a libavágások voltak a meghatározóak. Az engedélyezett vágóhidak szarvasmarhavágása élősúlyban január-októberben 10 százalékkal emelkedett, a sertésvágások élősúlyban 1 százalékkal bővültek. Az élő sertés exportjának növekedése mellett csökkent az import, a juhágazatban meghatározó élőállat exportmennyisége január-szeptemberben 16 százalékkal nőtt.

A juhágazatban meghatározó élőállat exportmennyisége január-szeptemberben 16 százalékkal nőtt - Kép: Pixabay

A mezőgazdasági termelői árak növekedése szintén hozzájárul a folyóáras kibocsátás emelkedéséhez, egyúttal kedvezően hat a mezőgazdaság ágazati szintű jövedelmezőségére. A termelői árak 2018. január-szeptemberben 2,2 százalékkal emelkedtek éves alapon.

A szaktárca szerint mindezeknek köszönhetően a gazdaság dinamikus növekedéséhez a mezőgazdaság is hozzájárul idén. A bruttó hazai termék (GDP) volumene 2018. I-III. negyedévében a 4,8 százalékkal bővült, a mezőgazdaság teljesítménye 2,4 százalékkal növekedett éves alapon.

További részletek a KSH oldalán.

agrotrend.hu / NAK/MTI/AM

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.