2022.05.24., kedd , Eszter, Eliza

Agrárpiac

2018. március 21. szerda • 15:05

Erőteljesen fel kell lépni a kockázatos baromfiimport ellen

Nem jöhet létre az Európai Unió és a dél-amerikai MERCOSUR-országok közötti szabadkereskedelmi megállapodás, amíg az újabb brazil húsbotrányt a hatóságok ki nem vizsgálják – húzta alá Erdős Norbert európai parlamenti képviselő, aki az ügyben több írásbeli kérdést is feltett az Európai Bizottságnak. A Baromfi Termék Tanács (BTT) szerint fel kell lépni az élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő dél-amerikai baromfihúsok importja ellen, mert a behozatal az uniós baromfiágazatot és a fogyasztókat egyaránt veszélyezteti.

Több írásbeli kérdést is feltett Erdős Norbert néppárti képviselő az Európai Bizottságnak annak nyomán, hogy a közelmúltban folytatódott az eddig is nagy port kavart brazil húsbotrány. A nemzetközi híradások szerint többek között

fennáll a gyanú, hogy brazil laboratóriumok szándékosan szalmonellás ügyeket tussoltak el, ezért a brazil hatóságok a közelmúltban újabb vizsgálatokat indítottak.

Az Európai Bizottság nem köthet semmilyen szabadkereskedelmi megállapodást a brazilokkal, amíg a húsbotránnyal kapcsolatos ellenőrzések be nem fejeződnek, illetve a dél-amerikai ország teljes körű garanciát nem nyújt arra, hogy az onnan származó baromfitermékek megfelelnek az uniós szabályoknak – húzza alá írásbeli kérdéseiben Erdős Norbert.

A képviselő egyúttal felhívja a figyelmet arra, hogy az eddigi információk szerint

Brüsszel a tervezett EU-MERCOSUR megállapodás részeként 100 ezer tonna baromfihús vámmentes behozatalát engedélyezné Brazília és Argentína számára.

Erdős Norbert szerint a Brüsszelben beütemezett szabadkereskedelmi megállapodások az uniós baromfiágazatban összességében 1,5-3 százalékos termeléscsökkenést eredményeznének.

A harmadik országok baromfitermelői ráadásul

az EU-piacon indokolatlan versenyelőnyt élveznének, mert nem tartják be az uniós gazdálkodók számára kötelező, jelentős többletköltségekkel járó előírásokat.

A Baromfi Termék Tanács egyetért azokkal a felvetésekkel, amelyeket Erdős Norbert írásbeli kérdései tartalmaznak.

A BTT szerint határozottan fel kel lépni az ellen, hogy a kifogásolható minőségű dél-amerikai baromfihúsok az uniós piacon megjelenhessenek.

Az élelmiszer-biztonsági és egyéb kockázatok miatt e termékek a fogyasztókra és az uniós baromfiágazati szereplőkre egyaránt veszélyt jelentenek

– húzza alá a BTT.

Az újabb brazil húsbotrányról szóló írásbeli kérdések itt tekinthetők meg. 
Az EU-MERCOSUR-tárgyalásokról feltett írásbeli kérdés itt tekinthető meg. 
Az állatjóléti követelményekkel kapcsolatos írásbeli kérdés itt tekinthető meg.

agrotrend.hu / Baromfi Termék Tanács

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.