FÓKUSZBAN

A vízjogi engedélyeztetésről

A vízjogi engedélyeztetésről

Az öntözést segítő vízilétesítmények megvalósítása is ...

Kalászosok és repce lombkezelése tavasszal

Kalászosok és repce lombkezelése tavasszal

A növények tavaszi indító kezelései kulcsfontosságúak, mert ...

Fizessen elő a PROFI Magazinra és nyerjen egy Jinma traktort!

Fizessen elő a PROFI Magazinra és nyerjen egy Jinma traktort!

Rendelje meg 2018. március 31-ig a PROFI Magazint egy évre, ...

Agrárpiac

2017. december 06., szerda • 16:32

Ez az 5 tényező zökkentheti ki a nyugalomból a kávé árfolyamát

Újra izgalmassá válhat a kávépiac, de egyelőre bizonytalan, merre indul a patthelyzetből ez a nyersanyag. A kávé árfolyama október óta egy igen szűk sávban mozog.

A kávé jelenleg beragadt a bikák és a medvék közé, vagyis egy ideje nem képes se pozitív, se negatív irányba érdemben elmozdulni – mondja Gary Herbert, a Sucden Financial nyersanyagbrókere. Ezt támasztja alá az is, hogy a népszerű arabica kávé árfolyama október óra fontonként nagyjából az 1,25 és az 1,32 dolláros árfolyam közti sávban mozog.

Mindazonáltal a Financial Times összegyűjtötte, mely tényezők mozdíthatják ki érdemben ebből a helyzetből a kávét. Íme az öt legfontosabb eshetőség – írja az investor.hu.

Brazil időjárás

Az árfolyam csökkenésére fogadó befektetők legfontosabb támasza az azzal kapcsolatos várakozás, hogy 2018-ban rekord szintű termés lesz Brazíliában.

A hónapokkal korábbi szárazságot követően ugyanis visszatért az eső a dél-amerikai országba, ráadásul a meteorológusok szerint a talaj egyre jobb állapotban van.

Noha a robusta kávét termesztő vidékeken továbbra is a szárazság a meghatározó, az arabica szempontjából az előrejelzések általánosan igen kedvező szezonra utalnak Brazíliában – tette hozzá Joel Widnor, a Commodity Weather Group meteorológusa.

Piaci hangulatváltozás

Miközben a fundamentumok alátámasztják az árfolyam csökkenésére felvett short pozíciókat, egy bizonyos lépték után ennek megvannak a piaci kockázatai.

Ha ugyanis olyan hírek érkeznek, amelyek az árfolyam emelkedését indokolnák, akkor a kávé hirtelen raliba kapcsolhat, ahogy a befektetők elkezdik gyorsan fedezni a korábban felvett shortokat.

Bár a nettó short pozíciók száma novemberben lefordult a korábban elért csúcsról, a kereskedők még mindig rekord közeli shortokat tartanak, elsősorban az említett brazíliai előrejelzések miatt. Vagyis ha bármilyen hír érkezik arra vonatkozóan, hogy a korábban vártakhoz képest máshogy alakul a brazil termés, akkor nem kizárt, hogy a befektetők hirtelen vásárolni kezdenek, felnyomva ezzel az árfolyamot.

Brazil export

Szintén az emelkedés lehetőségét támogatja a brazil kávéexport csökkenése. Az idei év első 10 hónapjában ugyanis a világ legnagyobb termelője öt éve nem látott alacsony kivitelt könyvelhetett el.

Amennyiben a gyenge export a jövőben is kitart, úgy életbe léphet az előző forgatókönyv, vagyis a kereskedők könnyen elkezdhetik fedezni a short pozíciókat, megemelve ezzel a kávé árát.

Az idei igen gyenge exportot részben az indokolta, hogy a relatíve alacsony árfolyamok mellett a termelők inkább ráültek a kávékészletekre. A Rabobank elemzése szerint január és október között Brazília közel 25 millió zsáknyi kávét exportált, ami 11 százalékkal marad el a 2016-os szinttől.

Készletek

Az arabica kávé árfolyama idén főként azért tudott relatíve stabil maradni, mert az export csökkenését kiegyenlítették az importőrök oldalán felhalmozott készletek. Szeptemberben végén rekord mértékben álltak a készletek az Egyesült Államokban, az Európai Unióban, illetve Japánban egyaránt. Mindazonáltal

a gyengélkedő brazil export lassan kezd igencsak kellemetlen hatásokat gyakorolni.

Az amerikai készletek például 5 százalékot csökkentek a júliusi csúcshoz képest. Ha pedig ez a trend továbbra is folytatódik, az visszavonulásra késztetheti a kávé árfolyamának csökkenésére fogadó befektetőket.

Alternatív kínálat

Végül az utolsó tényező a Brazílián kívüli kínálatra vonatkozik, mivel az elemzők idén nem győzték felfelé módosítani a termelési előrejelzéseiket, tekintve a vártnál erősebb hondurasi és ugandai kibocsátást.

Egyelőre kérdéses, hogy Honduras képes lesz-e megismételni a kiemelkedő teljesítményt

– mondják a szakértők.

Egyesek úgy hiszik, a 2016-17-es szezon volt a csúcs, és most beindul egy lejtmenet, míg mások szerint jönnek még új ültetvények, melyek tovább pörgetik a kínálatot. Mindazonáltal fontos lesz, hogy a kávépiac másodvonalbeli szereplői hogyan teljesítenek a közeljövőben, mert a tőlük érkező adatok érdemben befolyásolhatják az árfolyamot.

agrotrend.hu / investor.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.