2022.05.22., vasárnap , Júlia, Rita

Agrárpiac

2017. április 07. péntek • 09:14

Felforgathatja a borpiacot is a Brexit

A Brexitet követően Kína lehet a világ második borimport piaca 2020-ra, lenyomva ezzel Nagy-Britanniát – mondja a nemzetközi borkereskedelemben utazó Vinexpo vezérigazgatója.

A bor egyre népszerűbb Kínában, ahol a középosztály egyre többet is vásárol az italból – mondta a CNBC-nek Guillaume Deglise, a Vinexpo vezetője. Kiemelte, pontosan ez a trend az, amely jelentősen átalakította a borpiacot az elmúlt két-három évben. Borfogyasztás tekintetében egyébként Kína ma a világ ötödik legnagyobb piaca. Ráadásul az import borok népszerűsége úgy emelkedik Kínában, hogy mindeközben a helyi borok enyhe csökkenést mutatnak – tette hozzá Deglise.

A Vinexpo azt követően végezte el a kutatását, hogy a Brexittel kapcsolatos félelmek végigsöpörtek egész Nagy-Britannián, amely jelenleg a világ második legnagyobb borimportőre.

A szigetország jelenleg a 2,8 milliárd dollár értékű importjával és a 440 millió font értékű exportjával a borpiacon is igencsak kiemelt helyet foglal el – derül ki a brit Wine and Spirit Trade Association adataiból. A szervezet ezzel párhuzamosan arra figyelmeztetett, hogy az európai uniós vámszabályok nyomást helyezhetnek a borárakra.

Nem mellékesen pedig az új korlátozások a szállítmányozási folyamatot is megnehezíthetik, aminek következtében jelentős mennyiségben halmozódhatnak föl rakományok. Rátérve arra, hogy a Brexit milyen mértékben fenyegeti Nagy-Britannia központi szerepét a borpiacon, Deglise hangsúlyozta, a bizonytalanságok ellenére úgy számol, hogy az ország továbbra is fontos szereplő lesz. Mindazonáltal hozzátette, a szigetország pozícióját más központok is fenyegetik, például Hongkong.

agrotrend.hu / investor.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.