2022.08.17., szerda , Jácint

Agrárpiac

2015. október 27. kedd • 07:34

Önök már rég eladták volna az összes földet - összefoglaló a hétfői vitanapról

Az Országgyűlésben hétfőn tartották az állami termőföldek értékesítéséről szóló vitanapot. Pártok, viták, vélemények pro és kontra: itt olvasható az összefoglaló.


fotó: 123rf

LMP: a licitet mindig az viszi el, akinek a legtöbb pénze van

Sallai R. Benedek azt mondta, az elmúlt 25 évben, aki éppen hatalmon volt, az ellopta, amit ért, és ha nem tudta hazavinni, akkor eladta és felhasználta a pénzt. A termőföldhöz viszont eddig senki nem mert hozzányúlni, "mert senkinek nem volt elég vastag bőr az arcán, hogy ezt megtegye" - jelentette ki. Most viszont "elfogyott a kamra", ezért ahhoz is hozzá kell nyúlni, ami eddig szentnek és sérthetetlennek tűnt, annak ellenére, hogy korábban a kormány a bérleti rendszert tartotta a legjobbnak - fogalmazott.

A képviselő nem vonta kétségbe, hogy a termőföldhöz jutók között lesznek "jó magyar emberek" is. Leszögezte, hogy ő viszont arról beszél, hogy egyáltalán nem lenne szabad ezeket a földeket eladni. Az állami földek ügye nem pusztán a termőföld, a gazdálkodók vagy a vidék ügye, hanem minden magyar emberé, ugyanis az közös örökségünk - jelentette ki.

A képviselő azt mondta, véleménye szerint a Magosz az összes eddigi elvét elárulta, becsapja a magyar vidéket és néhány "szűk gazdasági érdekeltség miatt belemegy ebbe a színjátékba". Kijelentette azt is, hogy a földeladással adósságba döntik a magyar gazdákat. Hozzátette, most nyitják meg ahhoz a terepet, hogy a földpiacon megjelenhessenek a tagállamok állampolgárai. Emellett nem biztosítanak azonos feltételeket a gazdálkodóknak, mert a bérlőknek csak tíz, a nem bérlőknek pedig húsz százalék önerőre van szükség a vásárláshoz. A licitet mindig az viszi el, akinek a legtöbb pénze van - fogalmazott.
 

Jobbik: a vagyon lenyúlásáról van szó

Hegedűs Lorántné (Jobbik) szerint nem egyszerű szakpolitika vagy bevételnövelő kérdésről van szó, hanem inkább földosztásról. Kifogásolta azt is, hogy a Magyar Fejlesztési Bank kedvező konstrukcióban helyez ki hiteleket a földvásárlásokhoz.

Az ellenzéki politikus szorgalmazta, hogy az önkormányzatok külterületi mezőgazdasági ingatlanjaikat minősítsék elidegeníthetetlen törzsvagyonná. Hozzátette: az állami földeket az önkormányzatoknak kellene átadni, így biztosítva a közétkeztetést és a közfoglalkoztatást. A vagyon lenyúlásának, hazaárulásnak minősítette az eladásokat.


MSZP: a vidék depresszióban szenved

Gúr Nándor szocialista képviselő azt mondta, a vidék depresszióban szenved, onnan megy el a legtöbb fiatal, miközben a Fidesz a saját érdekeit szem előtt tartva változtat a szabályokon: amikor úgy kívánják az érdekei, magánosít vagy központosít, a lényeg, hogy hol és hogyan lehet "lenyúlást eszközölni".
Bangóné Borbély Ildikó Borsod megyei földpályázatokon való visszaélési ügyeket említett, majd közölte, senki nem hiszi el, hogy nem fog eltűnni a földek értékesítéséből származó bevétel. Azt kérdezte: mi lett a háromezer milliárd forintos magánnyugdíj-pénztári megtakarításokkal? Álláspontja szerint a magyar földvagyon tízmillió magyaré, ezt a vagyont nem szabad néhány embernek odaadni.
Varga László  szerint serkenteni kell a szociális szövetkezéseket, mert ha semmit nem tesznek, akkor komplett országrészek fognak szinte teljesen kiürülni. Közösségi tulajdonban kellene, hogy maradjanak a földek, mert - mint mondta - keveseknek fog lehetőséget biztosítani a pályázati rendszer, amely ráadásul spekulációra is módot ad.


Fidesz: "önök már rég eladták volna az összes földet" 

Pócs János szerint szégyenletes a vitanap, mert kiderült, hogy van, aki a külföldiek, van aki a spekulánsok érdekeit védi, de a magyar emberek mellett csak a kormány áll. Hozzátette: képtelen a parlament egyetérteni abban, hogy a magyar föld nem jobb- vagy baloldali, hanem magyar.

Jakab István emlékeztetve a baloldali kormányok intézkedéseire kijelentette: "önök már rég eladták volna az összes földet", és törekvésük volt a családi gazdaságok tönkretétele. Úgy folytatta: kormányzásuk alatt az értékesítési egységeket úgy alakították ki, hogy egy ajánlattétellel nagy területet adhassanak a számukra kedves embereknek. Leszögezte azt is: a szocialisták vidékfejlesztési programjában 8 milliárd forint szerepelt a fiatal gazdák támogatására, az Orbán-kormány viszont eddig 72 milliárdot fizetett ki számukra, és további 77 milliárdot irányzott elő. 

Szerinte a tulajdonos gazda hosszú távon gondolkodik, figyel a talaj minőségének megőrzésére, bérelt területen viszont nem valósít meg komoly beruházást.

agrotrend.hu / mti

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.