2022.01.18., kedd , Piroska

Agrárpiac

2015. október 26. hétfő • 16:05

Fokozódik a hangulat a Parlamentben: ellenzéki gazdaellenes liga alakult?

Az MSZP sajtótájékoztatóján Gőgös Zoltán kifejtette: a külföldiek földvásárlását akkor lehet megakadályozni, ha ezek a földek állami kézben maradnak. Fazekas Sándor szerint az ellenzék - függetlenül attól, hogy jobb vagy baloldali - mindent elkövet azért, hogy "a magyar föld bárkié legyen, csak ne a magyar gazdáké".


fotó: 123rf

Ma tartják az állami termőföldek értékesítéséről szóló vitanapot, amelyet a teljes szocialista- és LMP-frakció, valamint számos jobbikos képviselő kezdeményezett.
 

MSZP: a kormány az elmúlt 25 év legnagyobb gazemberségére készül

Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a külföldiek földvásárlását akkor lehet megakadályozni, ha ezek a földek állami kézben maradnak. Minden más esetben legkésőbb húsz év múlva külföldi kezében kerülhetnek a most eladott földek - tette hozzá. Mint mondta, reméli, hogy a hétfő délutáni vitanapon mindenki számára világossá válik: amire a Fidesz-kormány készül az elmúlt 25 év legnagyobb gazembersége. Szerinte ezeket a földeket ugyanolyan technikával és ugyanolyan módon játsszák ki a barátoknak, mint ahogy az a földbérelteknél történt. 

Az MSZP-s Harangozó Gábor országgyűlési felszólalásában kifejtette: nincs megélhetés, nincs munka a magyar falvakban élő embereknek. Ezt a folyamatot meg kellene állítani, például egy olyan bérleti rendszerrel, amelyben előírnák, mire lehet hasznosítani a földeket - mondta. Szorgalmazta az önkormányzatok elővásárlási jogának biztosítását is a földek esetében.
 

Fazekas: a kormány kitart eredeti elképzelései mellett

Fazekas Sándor a hétfői parlamenti vitanap kapcsán tartott sajtótájékoztatóján kiemelte: az ellenzék - függetlenül attól, hogy jobb vagy baloldali - mindent elkövet azért, hogy "a magyar föld bárkié legyen, csak ne a magyar gazdáké". Mindent elkövetnek azért, hogy akár Brüsszelben, akár Alkotmánybíróságon történő megtámadással megakadályozzák, hogy a magyar állampolgárok, a magyar földművesek, a helyben lakó gazdák földet vásárolhassanak - tette hozzá.

A nemzeti ügyek kormányának az a filozófiája, hogy a magyar föld legyen azoké, akik megművelik, a magyar földműveseké. Ezt a kormány határozatban is rögzítette - mutatott rá a tárcavezető, aki hozzátette: bíznak abban, hogy a magyar földművesek nem haszonbérlők, bérlők lesznek a földjükön, hanem tulajdonosok.

Fazekas Sándor azt mondta: a kormány kitart eredeti elképzelései mellett: a Fidesz és a KDNP frakcióinak az az álláspontja, hogy az állami földeket nyilvános árverésen a helyben lakó gazdáknak kell megvásárolniuk. Megerősítette: az árverések november közepén indulnak, 300 hektár lesz a maximum, amit vásárolni lehet és az eladandó állami földterületek 80 százaléka 10 hektár alatti. Ez a garancia arra, hogy nagybirtok ne alakuljon ki - összegzett a miniszter, aki célként jelölte meg, hogy a helyben élő gazdák kiegészíthessék területeiket.

 A vitanappal összefüggésben jelezte: bízik abban, hogy a magyar közvéleményt és a gazdákat meg tudják győzni arról, hogy a kormány által választott út helyes, és az a céljuk, hogy a családi gazdaságok, helyben élők gazdák földművelési lehetőséghez tudjanak jutni.

agrotrend.hu

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.