FÓKUSZBAN

Nitrátérzékeny területen gazdálkodik? Minden előírásnak megfelel?

Nitrátérzékeny területen gazdálkodik? Minden előírásnak megfelel?

Magyarország termőterületének jelentős része nitrátérzékenynek ...

Az AVHGA kezessége aktív szerepet játszik az agrárfinanszírozásban

Az AVHGA kezessége aktív szerepet játszik az agrárfinanszírozásban

Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) ...

ROUNDUP® MEGA – évelő gyommentesítés tarlón

ROUNDUP® MEGA – évelő gyommentesítés tarlón

A tarlók gyommentesítése a jó mezőgazdasági gyakorlat fontos ...

Agrárpiac

2018. augusztus 06., hétfő • 11:22

Folyamatosan emelkednek a gabonaárak

A különleges időjárási viszonyokon túl Donald Trump vámháborúja sem segít a kialakulóban lévő helyzeten.

A kiszámíthatatlan időjárási viszonyok hatásaként a búzatermés csekély számokat produkál, a gabona ára viszont egyre magasabb szinteket ér el - írja a BBC.


Az aratási eredmények Európa-szerte alacsonyabbak lehetnek - fotó: Pixabay

Nagy-Britannia kis játékosnak számít, ha a granulátumokról van szó. Habár az ország többnyire önállató tud lenni, ennek ellenére az utóbbi években búzabehozatalra szorult,

így az Egyesült Királyság a nemzetközi piacra van hagyatkozva, ha a gabonáról van szó.

A radikális időjárási változások pedig még azokat is érzékenyen érintette, akik megmenekültek a legrosszabb hőhullámtól.

Évente több milliárd tonna gabona termelődik világszerte. Az idei évre a International Grains Council (IGC) jóslatai szerint 2 %-os visszaesés lesz az előállítások során. Viszont ahogyan a föld populációja folyamatos növekszik, úgy az emberek igényei is változni fognak, amit egy 1-2%-os növekedés tud fenntartani.

Viszont nemcsak az Egyesült Királyságban jelent gondot a hirtelen jött meleg. Az IGC előrejelzései szerint a búzaaratás mennyisége globálisan 5 %-kal fog csökkeni.

Helen Plant, az Agriculture and Horticulture Development analitikusa szerint a búza iránti megnövekedett igény és a kínai készletek kizárása a búzarészvények zuhanásához vezetett.

- A elmúlt 8 hónapban aggódni kezdtek az emberek a részvények szintjei miatt. Először Dél-Afrikában volt nehéz aratási szezon, majd most Európában is ez történik

- mondta a szakértő.

Plant szerint ilyen szempontből mindigis nehéz volt a júliusi időszak, ugyanis a számok előrejelzések és becslések alapján születnek meg. Hozzátette, hogy a következő hetek nagyon fontosak lesznek a hozamok pontos helyzetének megítélésében.


A betakarított búza mennyisége globálisan akár 5 %-kal is csökkenhet - fotó: Pixabay

Igaz, hogy az árpa kevésbé fontos a világkereskedelemben, mint a búza, de a skótok gazdák, a whisky és az állatok számára kiemelkedő fontossággal bír. Az árpa helyzete viszont sokkal aggasztóbb, hiszen kevesebb országok termelik.

Június és Július a legérzékenyebb időszak a termesztéshez és mint tudjuk, a hőség és szárazság uralta ezeket a hónapokat. Emellett az IGC 11 %-os visszaesést jósol az árpa árindexében.

Ám ami a legbizonytalanabb pontja a gabona piacának, az nem más, mint Fehér Ház.

Donald Trump vámháborúi nincsenek jóhatással gabonapiacra. Kína – Trump vámjaira válaszolva – magas vámot szabott ki a szójababra és egyéb amerikai export cikkekre.

Kína a kétharmadát teszi ki a világ szójabab importjának.

Mivel az amerikai gazdák helyzete folyamatosan romlik, a Trump-kormányzat anyagi támogatást adott a károsult farmergazdáknak, illetve az USA elnöke nemrég tárgyalt Jean-Claude Junckerrel a szójababexport otimalizálásáról.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.