2022.12.06., kedd , Miklós

Agrárpiac

2018. augusztus 06. hétfő • 11:22

Folyamatosan emelkednek a gabonaárak

A különleges időjárási viszonyokon túl Donald Trump vámháborúja sem segít a kialakulóban lévő helyzeten.

A kiszámíthatatlan időjárási viszonyok hatásaként a búzatermés csekély számokat produkál, a gabona ára viszont egyre magasabb szinteket ér el - írja a BBC.


Az aratási eredmények Európa-szerte alacsonyabbak lehetnek - fotó: Pixabay

Nagy-Britannia kis játékosnak számít, ha a granulátumokról van szó. Habár az ország többnyire önállató tud lenni, ennek ellenére az utóbbi években búzabehozatalra szorult,

így az Egyesült Királyság a nemzetközi piacra van hagyatkozva, ha a gabonáról van szó.

A radikális időjárási változások pedig még azokat is érzékenyen érintette, akik megmenekültek a legrosszabb hőhullámtól.

Évente több milliárd tonna gabona termelődik világszerte. Az idei évre a International Grains Council (IGC) jóslatai szerint 2 %-os visszaesés lesz az előállítások során. Viszont ahogyan a föld populációja folyamatos növekszik, úgy az emberek igényei is változni fognak, amit egy 1-2%-os növekedés tud fenntartani.

Viszont nemcsak az Egyesült Királyságban jelent gondot a hirtelen jött meleg. Az IGC előrejelzései szerint a búzaaratás mennyisége globálisan 5 %-kal fog csökkeni.

Helen Plant, az Agriculture and Horticulture Development analitikusa szerint a búza iránti megnövekedett igény és a kínai készletek kizárása a búzarészvények zuhanásához vezetett.

- A elmúlt 8 hónapban aggódni kezdtek az emberek a részvények szintjei miatt. Először Dél-Afrikában volt nehéz aratási szezon, majd most Európában is ez történik

- mondta a szakértő.

Plant szerint ilyen szempontből mindigis nehéz volt a júliusi időszak, ugyanis a számok előrejelzések és becslések alapján születnek meg. Hozzátette, hogy a következő hetek nagyon fontosak lesznek a hozamok pontos helyzetének megítélésében.


A betakarított búza mennyisége globálisan akár 5 %-kal is csökkenhet - fotó: Pixabay

Igaz, hogy az árpa kevésbé fontos a világkereskedelemben, mint a búza, de a skótok gazdák, a whisky és az állatok számára kiemelkedő fontossággal bír. Az árpa helyzete viszont sokkal aggasztóbb, hiszen kevesebb országok termelik.

Június és Július a legérzékenyebb időszak a termesztéshez és mint tudjuk, a hőség és szárazság uralta ezeket a hónapokat. Emellett az IGC 11 %-os visszaesést jósol az árpa árindexében.

Ám ami a legbizonytalanabb pontja a gabona piacának, az nem más, mint Fehér Ház.

Donald Trump vámháborúi nincsenek jóhatással gabonapiacra. Kína – Trump vámjaira válaszolva – magas vámot szabott ki a szójababra és egyéb amerikai export cikkekre.

Kína a kétharmadát teszi ki a világ szójabab importjának.

Mivel az amerikai gazdák helyzete folyamatosan romlik, a Trump-kormányzat anyagi támogatást adott a károsult farmergazdáknak, illetve az USA elnöke nemrég tárgyalt Jean-Claude Junckerrel a szójababexport otimalizálásáról.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.