2020.05.29., péntek , Magdolna

Agrárpiac

2016. június 21. kedd • 06:41

Folytatódik a magyar-orosz mezőgazdasági együttműködések kiszélesítése

Magyarország új, az embargó által nem érintett együttműködési területek kiaknázására törekszik, Oroszország importhelyettesítési programot hirdetett meg. Magyarország a mezőgazdaságban kívánja kihasználni az ebben rejlő lehetőségeket.

A magyar–orosz mezőgazdasági és élelmiszeripari együttműködés helyzetét, valamint a további együttműködés lehetőségeit vizsgálta meg Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium miniszterhelyettese és Jevgenyij Vasziljevics Gromiko, az Oroszországi Föderáció Mezőgazdasági Minisztériumának miniszterhelyettese Budapesten, a Földművelésügyi Minisztériumban.

A két tárgyalópartner áttekintette a magyar-orosz mezőgazdasági együttműködés helyzetét, perspektíváit és főbb irányait. Tárgyaltak az állategészségügyi és növény-egészségügyi felügyelettel kapcsolatos kérdésekről, valamint a mezőgazdaságra vonatkozó tudományos együttműködésről.

Egyetértettek abban, hogy további konzultációt folytatnak a mezőgazdasági termékek egymás piacára történő eljuttatása érdekében, figyelembe véve a hatályos jogszabályi lehetőségeket.

Fotó: Francz Ilona

Mindkét fél üdvözölte a Tula megyei Jasznogorszk településen a 2016-ban, 10 millió Euro értékben és 100%-ban magyar magánbefektetésen alapuló takarmány premix üzem megvalósulását.

A magyar és az orosz miniszterhelyettes is támogatta a két ország kutatóintézetei közötti információcserét. Megállapodtak abban, hogy elősegítik a diákcseréket és a közös kutatásokat.

Nagy István a tárgyaláson leszögezte, hogy Magyarország határozottan részt kíván venni az orosz mezőgazdaságban. Célként jelölte meg a korábbi hagyományos projektek új projektekkel való bővítését, valamint az eredményes üzletkötések számának növelését.

Fotó: Francz Ilona

A tárgyaláson az oroszországi üzletekben érdekelt magyar szereplők is részt vettek annak érdekében, hogy minél több konkrét projekt valósulhasson meg a jövőben.

Magyarország új, az embargó által nem érintett együttműködési területek kiaknázására törekszik. Oroszország importhelyettesítési programot hirdetett meg. Magyarország a mezőgazdaságban kívánja kihasználni az ebben rejlő lehetőségeket. Ezért segítséget nyújt a magyar vállalatoknak abban, hogy ne veszítsék el piaci pozícióikat Oroszországban, hanem részt vehessenek ezekben a programokban.

agrotrend.hu / FM

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.