2023.02.01., szerda , Ignác

Agrárpiac

2017. február 05. vasárnap • 12:43

Gabonatermés és –ár – kérdőjelek világszerte

A világ legnagyobb búzatermelőjeként és -exportőreként számon tartott Európai Unióban az egy évvel korábbihoz hasonló területen, 24,1 millió hektáron került őszibúza-vetőmag a földbe 2016-ban. Az USA-ban a búzatermelés gyenge jövedelmezősége miatt sokan hagytak fel a növény termesztésével, és 2016 őszén az elmúlt 108 év (!) legkisebb területén vetettek búzát a gazdák.

Az EU egyes térségeiben és az USA-ban uralkodó rendkívül hideg januári időjárás miatti aggodalmakat tükrözi a termény világpiaci és európai ára, amely számottevően emelkedett 2016. december 13. – 2017. január 13. között. Az északi féltekén igen jó eredménnyel zárult a 2016/2017. gazdasági évi kukorica-betakarítási kampány, azonban a végső adatokat a déli félteke termelése még módosíthatja, tekintve hogy ott épp befejeződött vagy még folyamatban van a vetés.

Amennyiben a jelenlegi globális rekord kukoricatermésről szóló várakozások beigazolódnak, a 2016/2017. gazdasági év második felében a termény árának csökkenése valószínűsíthető a világpiacon. A következő hetekben azonban még a déli félteke várható időjárása, a terméskilátások és a gazdák eladási szándékából adódó bizonytalanságok éreztetik hatásukat.

A déli félteke szójababtermésének 90 százalékát Brazília és Argentína állítja elő. Brazíliában januárban kezdetét vette a szójabab betakarítása, és a terméskilátások biztatóak. Ezzel szemben Argentína egyes régióiban extrém száraz, más területeken pedig szokatlanul csapadékos időjárás hátráltatta a szója vetési munkálatait és a már elvetett növény fejlődését, így az argentínai szójatermeléssel kapcsolatos előrejelzések továbbra is igen bizonytalanok.

A szűkös repcemagkészletek és a feldolgozók aktív kereslete miatt kialakult vonzó repcemagárak ellenére az Európai Unióban csak kismértékben nőtt a növény vetésterülete 2016-ban.

agrotrend.hu / AKI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.