2021.11.27., szombat , Virgil

Agrárpiac

2016. július 16. szombat • 11:42

Gabonatermesztők: a búza java már a raktárakban van

Magyarország éves búzaszükségletének már duplája van a raktárakban - mondta Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnökhelyettese az M1 aktuális csatornán. Az árak azonban továbbra is lejtmenetben vannak.

A június közepén érkezett nagy eső kicsit késleltette az aratás megkezdését a déli országrészben, a most szerdán érkezett eső pedig hátráltatja a befejezését, de a terményeredmények így is jobbak, mint az előző években - mondta Petőházi Tamás. Az éves hazai búzaszükséglet duplája került eddig a raktárakba. Beszélt arról is, hogy a megtermelt búza felét Magyarország exportálni tudja, elsősorban az Európai Unióba, azon belül is Görögországba, Olaszországba.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet legfrissebb jelentése szerint Magyarországon a Budapesti Értéktőzsdére (BÉT) július elején gyűrűzött be a nemzetközi árcsökkenés, így a malmi búza jegyzése 40 ezer forint/tonnáig, a takarmánybúzáé 38 ezer forint/tonnáig gyengült. A fizikai piacon az újtermésű búza piacra lépésével egy-előre 42-43 ezer forint/tonnáig mérséklődött az étkezési búza áfa és szállítási költség nélküli termelői ára, miközben a takarmánybúzáé 39-40 ezer forint/tonna közé esett június utolsó hetében. A pénteki tőzsdei záróár augusztusi lejáratra a malmi búza esetében tonnánként 40 ezer, a takarmánybúzánál 38 ezer, míg az árpánál 36,7 ezer forint volt. Ugyanakkor a termelői panaszok szerint akadtak a héten már tonnánként 30-33 ezer forintos takarmánybúza felvásárlási ajánlatok is, ami már vastagon veszteséget jelent számukra.

agrotrend.hu / MTI, kmk

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.