2023.01.28., szombat , Károly, Karola

Agrárpiac

2018. október 05. péntek • 10:50

Gyenge-közepes az idei szarvasgombatermés

A nagy olasz kínálat miatt a gombaár sem ment feljebb 140 eurónál.

Míg tavaly a nyári szarvasgomba felvásárlási ára évtizedek óta nem látott magasságokba szökött, és az 500 eurós kilónkénti ár sem volt ritka a szezon folyamán, idén a nagy olasz kínálat miatt a gombaár 140 eurónál nem ment feljebb, mondta a Sokszínű Vidéknek Ulrich József, a Szarvasgomba-termesztők Országos Egyesületének (SZOE) elnöke.

A szakértő arról beszélt, a 2018-as termés gyenge közepesnek mondható, és lehet, hogy a hosszú, hat hónapig tartó nyár nem a kedvence a gombának.

Ulrich Józseftől ugyanakkor jó híreket is kaptunk. Közölte, hogy a szarvasgomba erdő telepítésének támogatásáról szóló, 100 százalékos támogatásintenzitású pályázat határidejét egy évvel meghosszabbították, így 2019. június 30-ig lehet beadni a szükséges papírokat.

Az erdészeti szarvasgomba-termesztés hosszú távú, sokkal magasabb nyereséget biztosít különösebb befektetés nélkül, mint a hagyományos intenzív mezőgazdasági kultúrák: annak akár 10–20-szorosát. A szarvasgomba-termesztés Magyarország területének harmadán lehetséges. Az első e céllal telepített erdők és ültetvények immár 10 éve teremnek, hektáronként 60–200 kg szarvasgombát.

Magyarországon megközelítőleg 20-25 tonna szarvasgomba kerül a kosarakba évente - Kép: SZOE

A SZOE elnöke közölte, a látókörébe tartozó szarvasgomba erdő telepítések területe jelenleg körülbelül 50 hektár, amely úgy 30 fő termesztőt takar. Becslések és gyűjtési naplók összegzése szerint Magyarországon megközelítőleg 20-25 tonna szarvasgomba kerül a kosarakba évente.

2014 nyarán Jászivány térségében került elő eddig Magyarországon a legnagyobb nyári szarvasgomba: a súlya megtalálásakor 1280 grammot nyomott, és így 2 dekagrammal maradt el akkor a világrekordtól.

agrotrend.hu / Sokszínű Vidék

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.