2020.10.21., szerda , Orsolya

Agrárpiac

2016. július 25. hétfő • 11:19

Gyökeres változtatásokra készülnek a meggytermelők

Jogi úton kényszerítené ki a piaci viszonyok rendeződését a Magyar Meggytermelők Szövetsége. A meggy piaci viszonyainak rendezésére jogszabály módosítást sürgetnek a termelők.

Idén is veszteséggel zárták a szezont a meggytermelők. Az elmúlt években gyakorta kezdődtek így az újságcikkek, most azonban a gazdák megelégelték a kiszolgáltatott helyzetet, és jogi úton keresnének megoldást a rendszeres piaci zavarok megoldására. A termelők ugyanis szégyenletesnek tartják, ami az idén történt - nyilatkozta Molnár Gábor a Magyar Meggytermelők Szövetségének szóvivője.

Foto: Rosta Tibor, MTI

A szövetség képviselői a meggybetakarítás előtt hosszú távú, kiegyensúlyozott, szerződésen alapuló, mindkét fél érdekeit figyelembe vevő egyeztetést kezdeményeztek a hazai feldolgozók vezetőivel. Az előzetes részvételi szándék kinyilvánítása ellenére a megbeszélésen csak egyetlen konzervüzem képviselője jelent meg. Ez is bizonyítja, hogy a feldolgozók szokásos összebeszélős, a rendezetlen viszonyokat fenntartó kapcsolatban érdekeltek - mondta Molnár. Emiatt a betakarítás idején szervezetlenül, minden ütemezés nélkül szállítják a termelők a feldolgozók telephelyeire az értékes termést. Szavai szerint ez óriási káoszt teremt és pszichésen a túltermelés érzetét kelti, holott az idén is a szükségesnél kevesebb termést sikerült betakarítani. Sajnos ezek a jelenségek évről évre ismétlődnek, ezért a termelők az ültetvények tömeges felszámolását fontolgatják - mondja Molnár, hozzátéve, hogy néha úgy látszik, hogy a feldolgozók a piaci kínálat csökkentésében érdekeltek.

A termelők károsnak tartják azt is, hogy már a szezon előtt német nagykereskedőkkel olyan áron szerződnek a feldolgozók, amely még a termelési költségeket is csak részben fedezi. Az idén például a 220 forintos kilogrammonkénti induló árról napok alatt sikerült a feldolgozóknak lenyomni 100-110 forintra, sőt akadt 60 forintos ajánlat is. Majd a betakarítás végéhez közeledve ismét emelkedni kezdett az ár. Ehhez képest kilogrammonként 160 forintos árral lehetne fedezi az ültetvények éves költségét. A termés utolsó 4-5 százalékát azonban már az özönvízszerű eső vitte el, miután az idén tavasszal már megtizedelte a fagy, majd a későbbiekben is a csapadék okozott betakarítási nehézségeket. Így a termelők többsége veszteséggel zárta a 2016-os szezont is.

Kezdeményeztük az agrártárcánál, hogy dolgozzunk ki közösen egy, az összes meggytermelőt és feldolgozót szerződéskötésre kötelező, minimális árat is tartalmazó törvényjavaslatot - mondta Molnár Gábor. Szavai szerint a földművelésügyi tárcánál nyitott kapukra találtak és támogatásukról biztosították a szövetséget. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szintén érdekelt a meggyvertikum problémáinak rendezésben, és a megoldásra kidolgozására a Meggytermelők Szövetségével munkacsoportot hoztak létre.

A hazai meggyszektor dióhéjban

A piaci viszonyok rendezésére már csak azért is szükség lenne, mert az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatai szerint Magyarország a világ hetedik legnagyobb meggytermelője, az unión belül pedig Lengyelország után a második. Az EU belső piacán évek óta Magyarország a legnagyobb frissmeggy-, cseresznye- és meggykonzerv exportőr, a vezető importőr pedig Németország. Az idén 14 ezer hektár meggyültetvény után igényeltek területalapú támogatást a gazdák a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál. Ebből a 2016. évi kárenyhítési rendszer terhére az összes tavaszi fagykárral bejelentett károsult terület közel 5,4 ezer hektár - derül ki az AKI legutóbbi zöldség- és gyümölcspiaci jelentéséből.

Magyarország pozitív frissmeggy-külkereskedelmi egyenlege 2015-ben az előző évihez hasonlóan alakult. A behozatal 12 tonnáról 353 tonnára nőtt, miközben az exportvolumen 22,6 ezer tonna körül alakult. Németország felé 18 százalékkal, 9,5 ezer tonnára csökkent a kivitel. Az oroszországi embargó miatt megszűnt a korábbi években második legnagyobbnak számító felvevőpiacunk, ahová 3,3-5,8 ezer tonna meggyet szállítottunk. Ugyanakkor Ausztriába és Lengyelországba a háromszorosára (3,7 ezer tonna), illetve a kétszeresére (2,1 ezer tonna) emelkedett az export 2015-ben az előző évihez képest. A fagyasztott meggy kivitele 7 százalékkal, 6,1 ezer tonnára bővült 2015-ben, amelynek döntő hányada Németországba és Lengyelországba került.

Az idei év első négy hónapjában Magyarország 24 százalékkal, 1265 tonnára növelte a fagyasztott meggy exportját. A cseresznye- és meggykonzerv kivitel az előző évihez hasonlóan 37,8 ezer tonna körül alakult 2015-ben. Az idei év első négy hónapjában a konzervexport 1 százalékkal, 10,8 ezer tonnára emelkedett; a legnagyobb felvevőpiac, Németország felé 3 százalékkal (7,9 ezer tonna) több konzervet értékesítettünk.

agrotrend.hu / Kiss Melinda Katalin

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.