2019.09.21., szombat , Máté,Mirella

Agrárpiac

2018. november 27. kedd • 15:30

Ha csökken a termesztés, akkor visszanyerheti egyensúlyát a cukorpiac

Az Európai Uniós készletek várhatóan 2 millió tonnára csökkennek ezen gazdasági év végéig.

Az Európai Bizottság (EB) szerint az Európai Unió (EU) cukorpiaca újra visszanyeri egyensúlyát. A Bizottság a kínálat csökkenését várja és továbbra is visszautasítja az állami beavatkozást, jelenti az aiz.info - olvasható a Top Agrar oldalán.


Csökkeni fog a cukorrépa termesztése az EU-ban - fotó: ROPA

- A cukortermelés várhatóan 18,7 millió tonna lesz ebben az évben, ami 11%-kal alacsonyabb, mint az előző évben - jelentette Miguel Garcia Navarro ezen a héten az Európai Parlament Európai Mezőgazdasági Bizottságában.

Az uniós készletek várhatóan 2 millió tonnára csökkennek e gazdasági év végéig, szemben a 2017/18-as gazdasági év 2,7 millió tonnájával.

Így az uniós termelők a piaci feltételekhez alkalmazkodnak, hangsúlyozta az EU szakértője. 2018 szeptemberében a fehér cukor ára így elérte a mélypontot.

Vannak arra utaló jelek is, hogy a következő évben a cukorrépa termesztése tovább fog csökkenni.

A bizottság munkatársa többek között a holland Suiker Unie cukorgyár példájával támasztotta alá feltételezését, amely azt javasolja a vele kapcsolatban álló cukorrépa-termelőknek, hogy 2019-re csökkentsék a termelést 10-15%-kal.

A francia Tereos arra kérte a gazdálkodókat, hogy 2019-ben 5%-kal csökkentsék a cukorrépa termőterületet.

- Az előrejelzések szerint Belgiumban a termőterület 5% -15%-os, az Egyesült Királyságban 9%-os csökkenése várható - mondta Garcia Navarro.

Az EU Bizottság jelenleg azt vizsgálja, hogy Brazíliához és Ausztráliához hasonlóan ők is fellépjenek-e az Indiából a Kereskedelmi Világszervezetbe (WTO) irányuló dömpingexporttal szemben. A cukor magánraktározására nyújtott támogatást az EB továbbra is elutasítja. A szakértő szerint, mivel az EU már évente 2 millió tonna cukrot tárol, a magánraktárak nagy része felesleges. Emellett maga az ágazat sem áll határozottan az intézkedés mellé.

Sok parlamenti képviselő bírálta az EP Mezőgazdasági Bizottságában az Európai Bizottság támogatásának hiányát.

Olaszországból, Portugáliából és Írországból származó európai parlamenti képviselők a helyi termelés összeomlásáról panaszkodnak az uniós cukorágazat reformját követően.

A francia képviselők a rossz árak miatt szólítottak fel a segítségnyújtásra. A zöldek német képviselője, Martin Häusling a kvótarendszer eltörlését kifogásolta, amely nemcsak a tejtermelők, hanem a cukorrépa-termelők számára is nagy problémákat okozott. Häusling nem akar csatlakozni az Európai Bizottság optimista piaci értékeléséhez.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.