2020.10.21., szerda , Orsolya

Agrárpiac

2017. augusztus 18. péntek • 10:21

„Hat egység levágott búzából egy lett étkezési minőség”

Egymásra mutogatnak a piaci szereplők – de miből készül a kenyér? A jó minőséget szorgalmazná a volt elnök.

Gabonatermesztő gazdák a meghatározó gabonakereskedő cégeket okolják azért, hogy az étkezési minőségű és a takarmánybúza felvásárlási árában mázsánként csupán 200 forint a különbség,

ezért mind több gazda dönt úgy, hogy nem kínlódik az étkezésivel.

Egyikük még tovább ment, kijelentetve: abszurdum, hogy takarmánybúzából és adalékanyagokból sütnek kenyeret a pékek - írta a Hajdú online. A portál szerint hetek óta egymásra mutogatnak a piaci szereplők. Úgy tűnik, mintha más lenne fontos a termelőnek, a kereskedőnek és a malomiparnak.

fotó:Pixabay

- Én 4400 forintért tudtam eladni mázsánként az étkezési búzámat, de a sokkal többet termő takarmánybúzáért is lehet kapni 4100-4200 forintot, így nem éri meg az étkezésivel kínlódni. Hosszabb távon belátható, hogy ez a folyamat hová vezet.

A nagykereskedők, a nagyobb felvásárlók az üzletpolitikájukkal azt fogják elérni, hogy a malmi minőségű búzát a gazdák nem fogják termelni.

Abszurdum, hogy takarmánybúzából csinálnak a pékek adalékanyaggal különböző minőségű kenyereket, miközben ugye remek gabonatermő vidék vagyunk - vázolta a véleményét Örvendi László, a Magosz megyei elnöke.

Társi László nagyrábéi gazda azzal kezdte, hogy a környékükön 5 tonna körül van a hektáronkénti átlag. Ez rendben is lenne, a gondokat máshol kell keresni. - Hat egység levágott búzából egy lett étkezési minőség, ami felettébb gyanús.

Vagy meg kellene változtatni a sütőipari értéket, vagy pedig megmondani az embereknek, hogy bizony takarmánybúzából lesz a kenyér

- szögezte le.

Lakatos Zoltán, a Hajdúgabona Zrt. vezérigazgatója, a gabonaszövetség volt elnöke világossá tette, hogy a kereskedőnek egy a fontos: megnézi, hogy mennyi a búza ára a tőzsdén, és ha ennyiért megéri, akkor vásárol olyan és annyi búzát, amit és amennyit a piacon el lehet adni. Ezzel szemben a malomipar számára a minőség az elsődleges. A cégük a malmaikba a megyéből fel tudták vásárolni az őrléshez szükséges minőségi gabonát. A gazdák helyében ő a minél jobb minőségre törekedne.

agrotrend.hu / haon.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.