2023.03.22., szerda , Beáta, Izolda

Agrárpiac

2017. október 05. csütörtök • 18:04

Hatalmas potenciál van a szójatermesztésben a Brexit után

Az Egyesült Királyság gazdálkodóit a növényi fehérje, többek között a szója egyre növekvő piacának kihasználására biztatják a Brexit után.

A New Economics Foundation nevű kutatóközpont által készített kimutatás olyan haszonnövényekre mutat egy fenntarthatóbb, Brexit utáni mezőgazdasági rendszer kulcsfontosságú terményeiként, mint a szója, a lencse, a borsó, a bab és a lenmag  – írja a Farmers Weekly.

Griffin Carpenter, a New Economics Foundation gazdasági modellezője a múlt héten a Munkáspártnak elmondta:

az Egyesült Királyságnak meg kellene ragadnia a lehetőséget, hogy különféle értékű állami támogatásokkal kedvezzen az olyan haszonnövények termesztésének, mint például a szója.

A szójatermelés mögött realista gazdasági megfontolások vannak - fotó: Pixabay

Idén augusztusban a szója egységára hozzávetőlegesen 380 fontra növekedett ahhoz a 165 fonthoz képest, melybe akkor került, mikor 2002-ben megjelent az Egyesült Királyság piacán.

Annak ellenére, hogy az Egyesült Királyság mindössze 3 millió tonnát importál, egy óriási és elérhető piacot jelenthet az ország gazdálkodói számára

– állítja a szójamag-szállítmányozó Soya UK.

David McNoughton, a Soya UK vezetője szerint egyre többen foglalkoznak szójatermesztéssel, hiszen ez a tavaszi termény korrekt bruttó árrést hozhat számukra.

Ezt a véleményt erősítette meg a Savilss igazgatója és a cambridgeshire-i farm tulajdonosa, Peter Bennett is egy gazdák közötti találkozón szeptember végén a Norfolk megyei Sprowstonban. Szerinte is meg kell fontolni a haszonnövény-termesztés változatosabbá tételét a Brexit utáni piaci verseny miatt.

- A mi szemszögünkből nézve a bruttó árrés és a hozam miatt a szója egy nagyszerű növény. Egyértelmű, hogy van rá piac. Viszont néhány gazdálkodó aggódik amiatt, hogy kései aratása miatt hogyan illeszthető be a vetésforgóba – mondta Bennett.

"Nem garantálható, hogy idejében be lesz takarítva ahhoz, hogy el lehessen vetni a búzát október második hetében."

-  tette hozzá a Savilss igazgatója

Magyarországon jelenleg 60-70 000 hektáros a szója vetésterülete. Ha ezt a 4-5-szeresére növelnénk, az nagyjából fedezné a hazai fehérjeigényünket, de 100 000 hektár fölé menni a szójatermelésben Magyarországon nem reális elképzelés. Ehhez a problémához még az is társul, hogy a Magyarországon megtermelt szója feláras termékként értékesíthető, így annak nagy része jelenleg is exportra megy.

agrotrend. hu / fordította: Á. J.

Agrárállások
  • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.