2022.10.05., szerda , Aurél

Agrárpiac

2015. november 25. szerda • 12:00

Hatékonyságnevelő fejlesztés a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt.-nél

Az új piacok és termékcsoportok mellett több mint 300 millió forintból hatékonyságnövelő fejlesztést hajtott végre az idén - bővítette takarmánykeverő üzemét az egyik legnagyobb hazai baromfitermelő, a szarvasi Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt., tájékoztatta a cég kedden közleményben az MTI-t.

fotó: 123RF

Az 1996-ban épült saját takarmánykeverő üzem révén a cég egyrészt kontrollálni tudja a takarmányozási tevékenységét, másrészt egyenletes és megfelelő minőségű takarmánnyal tudja ellátni az előnevelő- és hizlaló telepeket.

2015-ben a tápok tárolására 20 új, különböző méretű tartály épült, amelyek kapacitása az eddigi 190 tonnáról 520 tonnára nőtt. A megnövekedett kapacitás következtében nagy mennyiségeket gyárthat a cég egy tételben - írják.

Ezzel párhuzamosan technológiai fejlesztés is történt, bevezettek az üzembe egy olyan berendezést, amely a kész granulált tápok felületére folyadékot tud felvinni. A takarmányok homogén keveredése és pontos adagolása meghatározó jelentőségű a megfelelő minőségű takarmány előállítása szempontjából.

A közleményben Erdélyi István, a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. elnök-vezérigazgatója kifejti, hogy a tárolókapacitások bővítése révén a késztermék előállítási volumen évi 14 ezer tonnával nő, a 328 millió forintos beruházás járulékos haszna, hogy javult a technológiai fegyelem, a termelésirányítás és a gyártás hatékonysága.

A vállalat az egyetlen olyan magyarországi baromfitermelő cég, amely zárt-integrációt működtet, azaz a keltetéstől a csomagolásig minden munkafolyamatot zárt rendszerben végez. A beruházás révén a cég kontrollálni tudja a takarmányozási tevékenységét, továbbá egyenletes és megfelelő minőségű takarmánnyal tudja ellátni az előnevelő- és hizlaló telepeket - olvasható a közleményben.

A több mint 25 éve működő, 85 százalékban magyar tulajdonú vállalat árbevétele tavaly - a 2012-ben és 2013-ban közel azonos adathoz képest - 4 százalékkal, 33,6 milliárd forintra nőtt. 2014-ben 32 ezer tonna pulykahúst állítottak elő és 24,8 ezer tonnát értékesítettek.

A szarvasi Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. jelenleg Magyarországon a legnagyobb, vertikális pulykahústermelő integrációval rendelkező vállalata, amely több mint kilencszáz embernek ad munkát.

agrotrend.hu / mti

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.